Slovenija > Črna kronika
20047 ogledov

Usoda morilca Sebastiena Abramova je zapečatena

Sebastien Abramov D. M. Sebastien Abramov
Višje sodišče v Celju je Sebastienu Abramovu po pritožbi na kazen za umor Sare Veber to malenkostno znižalo.

Celjsko višje sodišče je 10. junija obravnavalo pritožbo Sebastiena Abramova, ki je bil za umor dekleta Sare Veber in še druga kazniva dejanja obsojen na enotno kazen 30 let zapora. Odločitev je zdaj znana: za smrt Vebrove ne bo sedel 27 let, kot je odločilo prvostopenjsko sodišče, ampak leto manj.

Abramov je ves čas vztrajal, da je usodnega 15. marca 2015 čistil v hiši Vebrovih na Pernovem pri Žalcu čistil polavtomatsko puško, pri čemer se je ta po nesreči sprožila in krogla je smrtno ranila Saro.

Pomenila mi je vse

"Ona mi je pomenila vse, nameravala sva se skupaj preseliti v Avstralijo, a sva bila v dilemi, njeni starši bi želeli, da ostane v Sloveniji. Edina punca je, pri kateri sem kdaj prespal. Ko sem jo spoznal, je delala in živela v Ljubljani, pa sem jo prepričal, da se vrne v domačo hišo na Pernovem, in sem jo tja hodil vsak dan iskat, jo peljal v službo in spet nazaj," je lani pripovedoval na sodišču. "Potem mi je dala hišne ključe in sem se počasi preselil k njej. Pištole in puško sem prinesel, ker je tudi njen oče Rudi ljubitelj orožja, povedal mi je, da je bil rezervni policist. Skupaj smo hodili na strelišče v Bohinjsko Belo. Imel sem tudi nekaj plinskih pištol, eno si je želel Rudi in sem jo prepisal nanj, saj zanjo ne potrebuješ orožnega lista."

Zanikal je tudi očitke, da Sari ni priskočil na pomoč: "Potegnil sem jo s kavča in  začel oživljati, a je Nada (njena mati, op. a.) rekla, naj preneham, ker ji še bolj teče kri, to je tudi sama potrdila."

Dogodek je opisoval

Tožilec Gorazd Kacijančič je zatrdil, da je bilo dejanje dokazano: "Abramov je dogodek opisoval različno, da je bilo orožje na kavču in se je sprožilo, da sta tam sedela in je Vebrova fucala za puško, pa, da je to čistil, ko je prišlo do strela, in drugič, da je takrat praznil šaržer. In tudi, da je pokojna prijela za puško, ker ga je hotela poljubiti, in se je takrat zgodilo."

Po njegovih besedah je iz poročila Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) razvidno, da puška ni bila na kavču, iz sledi, ki nastanejo ob strelu, pa ni razbrati, da bi Vebrova prijela za cev. "Oškodovanka je bila zadeta v hrbtno stran prsnega koša, če bi bilo tako, kot pravi obtoženec, bi bila v prsi."

Pritožbene seje se Abramov ni hotel udeležiti, je pa njegov novi odvetnik Antonio Novak predlagal razveljavitev sodbe ali prekvalifikacijo očitanega dejanja umora v povzročitev smrti iz malomarnosti. Prepričan je namreč, da ni "dovolj jasno izključena možnost, da je šlo za nesrečo". Višjemu sodišču je v primeru povzročitve smrti iz malomarnosti predlagal 15 let zapora, skupaj z ostalimi kazni pa enotnih 18 let.

Tožilca Kacijančič in Darko Oprešnik sta vztrajala pri odločitvi prvostopenjskega sodišča, torej 30 letih aresta.

Dobil še sedem mesecev zapora

Višje sodišče je v svoji odločitvi bolj kot ne sledilo odločitvi sodbi okrožnega sodišča, čeprav je kazen znižalo za eno leto. "To je storilo zaradi nianse v pravnem tolmačenju direktnega naklepa, po vsebini pa je prvostopenjska sodba v celoti potrjena," nam je pojasnil pooblaščenec družine Veber, odvetnik Matjaž Šaloven.

Nova enotna kazen je tako 29 let aresta, a se bo povišala, saj je bil Abramov 20. junija obsojen na dodatnih sedem mesecev zapora, ker je Juliji Adlešič, s katero sta bila skupaj že obsojena v aferi Odrezana roka, pomagal pri goljufiji.

Komentarjev 12
  • Gandolf 14:54 02.julij 2024.

    Enkrat ko zver zavoha kri ponovno mori. Tudi on bo moril ponovno ko pride čez 15 let na svobodo..Več itak ne bo sedel..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:52 01.julij 2024.

    Končno 1x lahko rečemo, da je pravici zadoščeno. Upam, da ne bo prišlo do kakšnega čudnega preobrata, ipak je v igri naše sodstvo.

  • ivo5 15:00 01.julij 2024.

    https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/razkrivamo-kljub-stecaju-zivel-na-veliki-nogi-doma-naj-bi-imel-pravo-orozarno/