Slovenija > Črna kronika
11307 ogledov

Ustrelili so ga, dotolkli s krampom in polili z varikino

Kramp Profimedia
Danijela Božića so pokopali že 10. decembra 2019, zdaj je zoper njegove domnevne krvnike, med katerimi naj bi bili tudi člani Kavaškega klana, končno vložena obtožnica.

Oktobra 2019 je iz hiše Dragana Čikojevića na Okroglem na Gorenjskem izginilo za 1,5 milijona evrov kokaina, last Kavaškega klana. Njegovi domnevni člani naj bi za krajo osumili slepega Žarka Tešanovića, Danijela Božića, Davida Šolajo in Igorja Mančića. Kazen je bila smrt.

Danijel Božić | Avtor: osebni arhiv Danijel Božić ob praznovanju rojstnega dne osebni arhiv
Iz zemlje molela roka

Petintridesetletni Božić je izginil 15. novembra, 1. decembra pa so pripadniki posebne policijske enote v gozdu pri Okroglem zagledali roko s pokrčenimi prsti, ki je molela iz zemlje. Odkopali so njegovo truplo, preiskovalci so ugotovili, da so ga pred smrtjo mučili, štirikrat ustrelili in mu s krampom usodno poškodovali glavo. Že mrtvega so ga polili z varikino in cevosanom.

Božića naj bi od doma zvabili s pretvezo, da potrebujejo prevoz do Trsta. Tja je odpeljal domnevnega vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca, Bojana Stanojevića in  Tešanovića, sledil jim je še en avto z drugimi osumljenci. Med postankom v Ankaranu so Božića ugrabili, Tešanovića pa jim ni uspelo,  ker so na poziv očividcev posredovali policisti.

Kadivcu, Stanojeviću in Draganu Čikojeviću je tožilstvo očitalo ugrabitev Božića in poskusa ugrabitve Tešanovića, januarja lani pa so jim na koprskem okrožnem sodišču izrekli sodbo, vendar za milejše sankcionirano kaznivo dejanje, protipravni odvzem prostosti. Kadivec in Stanojević sta dobila po štiri leta in devet mesecev zapora, Čikojević je bil oproščen.

Danijel Božić | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Pritožbo obrambe v drugo zavrnili

Julija 2022 je specializirano državno tožilstvo (SDT) zaradi ugrabitve in umora Božića in poskusa umora ter ugrabitve Tešanovića na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper osem oseb, ki je bila v začetku lanskega maja tudi uvedena. A se je zapletlo: obramba osumljenih se je pritožila zaradi kršitev kazenskega postopka in to uspešno. Sklep o uvedbi sodne preiskave je bil razveljavljen. Preiskovalna sodnica je preiskavo spet uvedla januarja letos in zagovorniki so se spet pritožili, vendar bili tokrat zavrnjeni.

Tako je bila v začetku julija vložena obtožnica zoper brata Klemna in Blaža Kadivca, Stanojevića, Vladana Klaljevića, Drejca Kovača, Savo Čošovića, Marka Skerbca in Semirja Hajdarpašića.

Filmska aretacija na Belem križu

Toda ta mesec se je zgodilo še nekaj: policisti so v naravnost filmski akciji na Belem križu nad Piranom aretirali enega slovenskega in dva črnogorska državljana, Aleksandra Đ. iz Portoroža, Dušana Đ. in Stefana B. – za slednja so sumili, da sta nameravala likvidirati Tešanovića, ki je še zadnji preživeli med domnevnimi tatovi kokaina z Okroglega. Prerešetano truplo 20-letnega blejskega tovornjakarja Šolaje so namreč 11. decembra 2019 našli na skalah nad plažo v okolici Malage v Španiji, 35-letnega Mančića pa je januarja lani plačani morilec ustrelil v Oražnovi ulici sredi Ljubljane, kamor je nekdanji partnerici pripeljal hčerko.

Črnogorca naj bi po poročanju Večera v Slovenijo 2. julija pripeljal nihče drug kot Stanojević, nato pa zapustil državo. Toda po spektakularnem prijetju se ni zgodilo nič: vse tri osumljene so zaradi pomanjkanja dokazov izpustili iz policijskega pridržanja, torej jih ni zaslišal niti preiskovalni sodnik.

"Vidite, kaj se je zgodilo v Portorožu, vsi trije so na prostosti. Globoko smo razočarani. To je za bruhat," nam je danes povedala sestra umorjenega Božića Dijana Bukurov. "Veseli smo, da je vsaj vložena obtožnica za Danijelov umor, vendar je treba o vsem tem še naprej pisati in govoriti, sicer se bo pometlo pod preprogo."

Komentarjev 6
  • atamama 18:58 15.julij 2024.

    In ko se kot stranska škoda pojavi kakšen mimoidoči (Ankaran) je vodstvo odgovornih za varovanje ljudi in preprečevanje organiziranega kriminala povedalo, da situacijo obvladujejo. Moti pa me, ker ne povedo katero, ker varnostne očigledno ne...

  • Kmodri_ 17:18 15.julij 2024.

    Balkanska rabote!

  • bobubob 14:08 15.julij 2024.

    Slovenija, pravna in varna država. Morda za kakega Maročana, Alžirca, Somalca. Za Slovenca gotovo ne.