Slovenija > Črna kronika
8248 ogledov

V bifeju umoril delavca Slovenskih železnic

David Štrukelj D. M.
Na okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes o krivdi izrekel David Štrukelj, obtožen, da je februarja na Tolminskem usodno zabodel komaj 25-letnega Danija Blagojevića.

Današnji predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Novi Gorici je bil zelo kratek. Šestinpetdesetletni David Štrukelj iz Stopnika je zanikal krivdo za uboj 25-letnega Danija Blagojevića iz vasi Dolje in povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti, zato se bo 23. septembra začelo sojenje.

David Štrukelj | Avtor: Ivan Blažič Ivan Blažič
Izkrvavel na tleh

Dejanji je na zadnji februarski dan zagrešil v lokalu Bar-17, Varni hiši, kot se, ironično, glasi njegovo polno ime, v naselju Postaja pri Mostu na Soči. Pijan in pod vplivom marihuane se je okrog osmih zvečer sprl s skupino gostov, med katerimi je bil Blagojević, ki naj bi ga poslal ven.

Štrukelj ga je ubogal, a se vrnil z nožem in Blagojevića zabodel najprej od zadaj v ledveni predel, potem pa še od spredaj, v prsni koš. Posredoval je 34-letni Erik Č., ki je dobil sunek z nožem v levo podlahet. "Dani je rekel še nekaj besed in umrl," nam je takrat povedal domačin. Očividci so napadalca zadrževali do prihoda policistov in od takrat je v priporu v Solkanu.

Nasprotuje kvalifikaciji dejanj

Tudi iz obtožnice, ki jo je danes zastopala višja državna tožilka Ana Radovanović Širok, izhaja, da je bila Štrukljeva zmožnost razumeti pomen svojega dejanja in ga imeti v oblasti bistveno zmanjšana zaradi osebnostne in vedenjske motnje, ki sta posledici uživanja alkohola in uporabe kanabinoidov.

Obtožnici je ugovarjal odvetnik Bruno Krivec, ki Štruklja zagovarja po brezplačni pravni pomoči, vendar ga zunajrazpravni senat ni uslišal. Po naroku nam je pojasnil, da predvsem nasprotuje pravni kvalifikaciji obeh dejanj, po njegovem bi bila ustrezna prekvalifikacija uboja v uboj na mah. To kaznivo dejanje je blažje sankcionirano, namesto 15 let zapora je najvišja zagrožena kazen 10 let, a bi bila zaradi bistveno zmanjšane prištevnosti še nižja.

Zažgal policijsko marico

Po tragediji so nam vsi domačini hvalili Blagojevića, kako je bil priden in vedno pripravljen pomagati, v ganljivem zapisu pa so se od njega poslovili tudi njegovi sodelavci s Slovenskih železnic, kjer je delal kot vzdrževalec prog. Povsem drugače je bilo s Štrukljem: vsi sogovorniki so ga označili za "nebodigatreba". V življenju naj ne bi prida delal, omenjali so tudi alkohol in drogo, prebival naj bi "malo tukaj in malo tam". "Bil je nevaren človek, ki je pogosto delal probleme, enkrat je tudi zakuril policijsko marico.. Zdaj bo sedel, ampak je žal prekasno."

Komentarjev 1
  • mph2 15:21 30.avgust 2024.

    Za take, ki bodo tiktakojoče bombe tudi, ko pridejo ven, bi morala obstajat smrtna kazen ali pa dosmrtna delovna terapija, ne zapor s fitnesom.