Slovenija > Črna kronika
10300 ogledov

Grozljiva nesreča na dolenjski avtocesti, 36-letnik je v kritičnem stanju

V zadnjem tednu dve trčenji tovornih vozil v voznika na avtocesti
1/4
PGE Krško V zadnjem tednu dve trčenji tovornih vozil v voznika na avtocesti
V nekaj dneh dve trčenji tovornih vozil v voznika na avtocesti.

Na dolenjski avtocesti se je v torek zvečer zgodila prometna nesreča, v kateri naj bi tovorno vozilo trčilo v voznika, ki se je nahajal ob vozilu na odstavnem pasu. Ta je zaradi hudih poškodb življenjsko ogrožen. Podobna nesreča se je zgodila tudi v petek, v njej se je hudo poškodoval državljan Bosne in Hercegovine, so sporočili s PU Novo mesto.

Stal ob odprtih vratih avtomobila

O prometni nesreči na dolenjski avtocesti pri Krški vasi iz smeri Obrežja proti Ljubljani so bili policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto obveščeni v torek nekaj pred 18. uro. 36-letni voznik osebnega avtomobila, državljan Srbije, je vozilo ustavil na odstavnem pasu in prižgal varnostne utripalke. Ko je vstopal v vozilo, je v isti smeri po desnem voznem pasu pripeljal 64-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu voznega pasu je trčil v 36-letnika, ki se je nahajal ob odprtih vratih avtomobila. Ta je hudo poškodovan obležal pred vozilom, oskrbeli so ga reševalci in ga odpeljali v bolnišnico. Njegovo življenje je zaradi hudih poškodb ogroženo, so sporočili s PU Novo mesto.

V zadnjem tednu dve trčenji tovornih vozil v voznika na avtocesti | Avtor: PGE Krško V zadnjem tednu dve trčenji tovornih vozil v voznika na avtocesti PGE Krško
O nesreči so obvestili preiskovalno sodnico in okrožno državno tožilko. Policisti vse okoliščine nesreče še preiskujejo. Zoper 64-letnega voznika tovornega vozila bodo na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, so še sporočili.

O podobnih okoliščinah nesreče na avtocesti so bili policisti obveščeni tudi v petek, ko je 64-letni voznik osebnega avtomobila, državljan Bosne in Hercegovine, zaradi okvare avtomobil ustavil na pasu za počasna vozila. Na vozilu so bile prižgane varnostne utripalke, ovira je bila označena z varnostnim trikotnikom, voznik pa se je nahajal pred vozilom. V isti smeri je pripeljal 38-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom, ki je po ugotovitvah policistov brez zaviranja trčil v zadnji del avtomobila in ga več metrov potiskal pred seboj ob varnostni ograji. Ob trku je 64-letnika odbilo čez ograjo, kjer je obležal hudo poškodovan, so sporočili s PU Novo mesto.

Opozorila policije

Policisti opozarjajo, da je treba v primeru prometne nesreče na avtocesti kraj nesreče označiti oziroma zavarovati, pri tem pa moramo ravnati izjemno previdno. Prižgemo varnostne utripalke in postavimo varnostni trikotnik. Voznik in potniki naj si nadenejo odsevne brezrokavnike, ves čas naj bodo pozorni na lastno varnost in se čim prej umaknejo za varnostno ograjo. O nesreči naj takoj obvestijo policiste na interventno številko 113 in počakajo na prihod interventnih služb, opozarjajo.

Pravilno razvrščanje

Zaradi čedalje gostejšega prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacij nesreče. Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti je ključnega pomena, saj lahko reši življenje. S pravilno razvrstitvijo vozil namreč omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Ob vsakem zastoju je treba upoštevati pravilo o razvrščanju vozil. Vedno, ko pride do ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas, so še sporočili s PU Novo mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • sandi76 13:11 24.julij 2024.

    Si je privoščil čik pavzo ?

  • www 12:50 24.julij 2024.

    glede na to da je bil srbin, je verjetno parkiral tik ob črti, misleč, da je vse njegovo.

  • Toma 12:39 24.julij 2024.

    Kot sem rekel nikar z bemflom na AC če vam je življenje drago! Ni važno tudi, če je nov ali star.