Slovenija > Črna kronika
47871 ogledov

Tragedija, pri Velenju pokopali 12-letno učenko

OŠ Karel Destovnik Kajuh Šoštanj Žurnal24
V Velenju so se včeraj poslovili od komaj 12-letne učenke šoštanjske osnovne šole Karla Destovnika Kajuha. Čez rob naj bi jo prignalo medvrstniško nasilje.

Včeraj ni deževalo, ampak je jokalo tudi nebo ob žalostnem pogrebu na pokopališču Podkraj v Velenju. Svojci, prijatelji in sošolci so se poslovili od komaj 12-letne učenke osnovne šole Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju.

pokopališče Podkraj | Avtor: Žurnal24 Pokopališče Podkraj Žurnal24
Šikaniranje ima že več kot desetletno zgodovino

Deklica si je minulo soboto življenje vzela sama. Kaj jo je prignalo čez rob, je vedela le ona, a veliko vlogo pri tem naj bi imelo šikaniranje, ki ga je bila deležna v šoli. In to ne edina, žrtve so še vedno tudi njeni sošolke in sošolci. Kot so nam povedali njihovi starši, medvrstniško nasilje ni prisotno samo v njenem, ampak tudi drugih razredih, nižjih in višjih.

Pa to ne od včeraj, nam je povedal oče zdaj že polnoletnega dekleta: "Hčerko in njene sošolke in sošolce je pred približno trinajstimi leti maltretirala njihova vrstnica. Kar tri leta, v njenem drugem, tretjem in četrtem razredu, sem na to opozarjal razredničarko, šolsko svetovalko in ravnateljico (Majdo Zaveršnik Puc, op. a.). Učinka ni bilo, zato sem v petem razredu odšel na policijo. Imeli smo sestanek, a zgodilo se ni nič, le preselili so jo v drug razred, in so se težave nadaljevale tam."

Pojasnil je še, da se je bila nasilna učenka tudi na psihiatriji v Mariboru, kjer so ji predpisali zdravila: "Če jih je jemala, je bila v redu, sicer ne. V Mariboru so predlagali, da naj jo prešolajo, a se to, kot rečeno, ni zgodilo."

Snemajo na mobitele

Sogovornik je povedal, da se razmere od takrat niso izboljšale, temveč poslabšale: "Zdaj šolo obiskuje moja sorodnica, ki je prav tako žrtev nadlegovanja, fizičnega in psihičnega, in to menda od istih deklet in fantov, kot uboga pokojna učenka. Ne vem, kaj vse zahtevajo od svojih žrtev, vem pa, da bi jim morali poljubljati čevlje. Starši moje sorodnice so zahtevali, da šola o obnašanju 'bullyjev' obvesti njihove starše, a ne vesta, če so jih res. Šikaniranje pa je vedno bolj brutalno, v času moje hčere ga niso snemali na mobitele, zdaj ga."

Samomor ni rešitev, poiščite pomoč

Samomor je pogosto posledica depresije, ki je resna in pogosta, a ozdravljiva bolezen. Če ste depresivni in razmišljate o samomoru, se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikov ali nekom, ki mu zaupate. Če ste v stiski, ki lahko ogrozi vaše življenje, pokličite številko 112.

Pokličete lahko tudi na telefon za pomoč v stiski. V primeru duševne stiske lahko vsak dan med 19. in 7. uro pokličete na 01 520 99 00. Pogovor bo zaupen, lahko boste ostali anonimni in dobili informacije, kam se še lahko obrnete po pomoč.

Na številki 116 123 je 24 ur na dan vse dni v letu dostopen zaupni telefon Samarijan.

Otrokom in mladostnikom je na številki 116 111 vsak dan med 12. in 20. uro na voljo TOM telefon.

Ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja v družini in partnerskih odnosih, pa je na 24 ur na dan na voljo SOS telefon na številki 080 11 55.

Pokličete lahko tudi najbližjo psihiatrično bolnišnico. V Ljubljani med 8. in 15. uro deluje Urgentna psihiatrična ambulanta, ki jo dobite na številki 01 434 45 17 ali 01 434 45 18, popoldan ali ponoči pa deluje tudi dežurna psihiatrična služba, ki jo lahko pokličete na 01 5874 900.

Dodal je, da se šola veliko premlačno odziva na opozorila staršev. Obrnili smo se na ravnateljico Zaveršnik Pucovo, ki pa nas je odpravila zelo na kratko: "Pravkar sem dobila nujno službeno zadevo. Pokličite jutri, nasvidenje." Nekoliko zgovornejša je bila za Kanal A: "Smo subtilna šola. Ko zaznamo, takoj reagiramo. Kar koli smo delali, smo delali v dobro in so se stvari reševale. Ves čas se pogovarjamo, otroci lahko vedno pridejo do svojih razredničarjev in strokovne delavke."

Zgodaj popoldne smo jo poskusili dobiti še enkrat, a je ni bilo več v pisarni. Odšla je na pogreb svoje učenke.

šola, pretep, šolarji, nasilje Slovenija Slovenija "Žrtve pogosto ustrahujejo, storilci jim grozijo s še hujšimi posledicami"

Policija preverja vse okoliščine

Na celjski policijski upravi so bili glede smrti dvanajstletnice kratki zaradi varstva osebnih podatkov ter varovanja integritete otrok in mladoletnikov. "Lahko zgolj potrdimo, da obravnavamo smrt z območja PU Celje. Takoj smo začeli s preverjanjem vseh okoliščin, ki so privedle do tragičnega dogodka," nam je sporočila Milena Trbulin.

Na centru za socialno delo Savinjsko-Šeleška, enota Velenje, so nam razložili, da  jih o medvrstniškem nasilju največkrat obvesti policija: "V tem primeru center začne ravnati po javnem pooblastilu oziroma nalogi Obravnava otrok zaradi suma storitve prekrškov ali kaznivih dejanj. V tej nalogi CSD povabi starše oziroma zakonite zastopnike otroka in tudi samega otroka v obravnavo. Lahko pa CSD prične tudi nalogo Obravnava otrok in mladoletnikov s težavami v odraščanju, tam kjer ni bilo prijavljeno nasilje, oziroma ni bil za to podan utemeljen sum. V obeh primerih se CSD odzove na vsakršno informacijo, ki jo prejme iz okolice in se na pobudo šole tudi udeleži sestanka na šoli, včasih pa smo pobudnik za timsko obravnavo tudi CSD sam. Skratka, s šolo OŠ Karla Destovnika Kajuha smo v zvezi s tovrstno problematiko v preteklosti že sodelovali. Rezultati individualnega sodelovanja med nami, šolo in učenci so bili različni, praviloma pozitivni, predvsem tam, kjer se je družina odločila, da bo v nadaljnji obravnavi CSD aktivno sodelovala."

Komentarjev 56
  • kmetek 08:47 12.maj 2024.

    1. stvar prepoved GSM v šolah.

  • boris85 05:03 10.maj 2024.

    tako je ko ti vlada organizirana kriminalna združba.

  • atamama 21:13 09.maj 2024.

    V celotni zadevi me zanima kako si bo opral roke CSD.To leglo ljudi, ki naj bi pomagali in od njih rezultati so zgolj in samo dodatne težave (Kočevje)dodatni kriminalci s socialno podporo (Črnomelj, NM železniška postaja).Pred leti sem imel možnost ...prikaži več na svoje oči kako se pripelje Audi, moški in otroci pred CSD v NM. Otroci, predšolski, niso imeli sedežev, možakar temnejše postave pa je ''skočil' v CSD, dobil preko vrste papirje in se odpeljal. In na pripombe je delavka CSD-ja izjavila, kaj morem