Slovenija > Črna kronika
5 ogledov

Višji sodniki Janu Jagodiču zaostrili kazen

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Primer dveh srednješolcev, ki sta si decembra 2013 skušala vzeti življenje. Policija je Jagodiča naprej ovadila zaradi pomoči pri samomoru, tožilstvo je obtožnico spisalo za poskus uboja. Višji sodniki neizprosni.

Žalosten primer dveh mladih fantov sega v 11. december 2013, ko so najprej na celjski poslovno – komercialni šoli zaslutili, da je nekaj narobe, saj fantov ni bilo v šoli. Našli so ju na ljubljanski železniški postaji, kjer naj bi skušala storiti samomor, potem ko jima ni uspelo vstopiti v eno izmed ljubljanskih stolpnic, iz katere naj bi se pognala v globino.

Po drugem načrtu sta si priskrbela nož, pri čemer naj bi eden najprej poškodoval drugega, nato še sebe. Prvi del načrta je izpeljal, nato pa se ustrašil in zbežal. Poškodovanemu fantu, ki je dobil za življenje ogrožujoče poškodbe – so sicer v ljubljanskem kliničnem centru rešili življenje.

Višji sodniki ga pošiljajo v zapor

Na sodišču so drugemu fantu, Janu Jagodiču, sodili za poskus uboja. Prvostopenjski sodniki so mu dosodili dve leti zapora, pri čemer naj bi kazen odslužil s 1460 urami v družbeno korist.

Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, višji sodniki so kazen fantu zvišali na tri leta zapora, pri čemer menijo, da prvostopenjsko sodišče sploh ne bi smelo odločati o tako imenovanem alternativnem prestajanju kazni, saj obtoženi tega sam niti ni predlagal, je pisal Dnevnik.

Jagodičevi zagovorniki so sicer višjim sodnikom predlagali, da novo odmerjeno triletno zaporno kazen vendarle dovolijo prestajati v obliki vikend zapora, pri čemer bi med ponedeljkom in petkom lahko hodil v šolo ali delal. Sodniki so predlog zavrnili, češ da je neutemeljen.

Primer še ni zaključen, saj so se fantovi zagovorniki pritožili in vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Primer bo obravnavalo še vrhovno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.