Slovenija > Črna kronika
17 ogledov

Vodice: ovčarju status nevarnega psa

(Foto: Wikimedia) Žurnal24 main
Skaručna. 19. avgusta je belgijski ovčar napadel deklico in jo ugriznil v obraz. Deklica je huje poškodovana. Rok karantene je potekel, dokončna usoda psa pa še ni znana.

Kot smo poročali pred dobrim tednom dni, je belgijski ovčar v kraju Skaručna (občina Vodice) napadel deklico. Do napada naj bi prišlo po tem, ko se je deklica z materjo psu približala in proti njemu iztegnila roko, spuščeni pes pa se je odzval z napadom.

Status nevarnega psa.
Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega
izmed naslednjih načinov:
– da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,
– da so zaprti v pesjaku ali objektu,
– da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu
označen z opozorilnim znakom.
Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16
let.

Najmanj status nevarnega psa
Veterinar je odredil takojšen odvzem psa lastniku. Do konca prejšnjega tedna je bil pes izoliran, saj so s tem preverjali možnost okužbe s steklino. Matjaž Emerišič iz Veterinarske uprave RS nam je danes povedal, da so psa že vrnili lastniku in mu bodo najverjetneje dodelili status nevarnega psa. Sprva je sicer kazalo celo na to, da ga bodo zaradi povzročitve hudih poškodb usmrtili. Kot je takrat dejal Emeršič, je usoda psa pogojena s poročilom zdravniške službe o resnosti poškodb deklice: če bo ta opredeljena za posebno hudo, bo sledila usmrtitev psa, je napovedal pred dnevi.

Kmalu kazenska ovadba
Lastniku grozi denarna kazen ali celo zapor.
Zaradi obstoja suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti primer proučujejo tudi policisti. Obstaja namreč sum, da je bilo strojeno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za takšno dejanje pa kazenski zakonik predvideva denarno kazen ali zapor do enega leta, v primeru povzročitve hude telesne poškodbe pa zapor do petih let. Na PU Ljubljana so nam povedali, da je preiskava v zaključni fazi in da bo v kratkem podana kazenska ovadba.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.