Slovenija > Črna kronika
3142 ogledov

Zabodel ga je z invalidskega vozička, kriv je bil telefon

policija Slovenija Profimedia Fotografija je simbolična.
Na ljubljanskem okrožnem sodišču sta se soočila Ludvik Knez, obtožen poskusa uboja, in njegova žrtev Vojko Brajdič.

Življenje glavnih junakov te zgodbe se odvija na ljubljanskih ulicah, trenutno pa na tamkajšnjem sodišču. Govora je poskusu uboja, ki ga višji državni tožilec Iztok Stražar očita 58-letnemu Ludviku Knezu, brezdomnemu očetu dveh otrok, ki je v prometni nesreči izgubil obe nogi in desno dlan.

Ludvik Knez | Avtor: D. M. D. M.
Ni mu zgolj prerezal bunde

Po obtožnici je v torek, 17. oktobra lani, ob pol petih popoldne, v parku Zvezda pri Kongresnem trgu zabodel pet let mlajšega znanca Vojka Brajdiča. Kot je na aprilski obravnavi pojasnil sodnici Ireni Škulj Gradišar, je tistega dne hotel kupiti nov telefon in je zato na društvu za pomoč in samopomoč Kralji ulice vzel svojih tam shranjenih 100 evrov in 50 dolarjev. To je po njegovih besedah opazil Brajdič, ki naj bi mu sledil in si nazadnje sposodil mobilnik: "Hotel je nekoga poklicati, da mu prinese pištolo."

Knezu naj telefona ne bi vrnil, ampak ukradel, s čimer se ta ni sprijaznil. Ko je Brajdiča v družbi brezdomcev videl postavati pri paviljonu, naj bi ga prijateljica Marizela S. na invalidskem vozičku potisnila v njihovo bližino. Knez naj bi z nožem, ki ga je nosil zaradi osebne zaščite, zabodel, čeprav je sam zatrdil, da je le iztegnil roko: "Nisem si mislil, da sem ga zabodel, morda le prerezal bundo, saj je še kar stal tam."

Marizela je njegovo izpoved večinoma potrdila in ga ob tem branila: "Brajdiča je hotel le prestrašiti, ne ubiti. Kar se je zgodilo, je splet okoliščin."

Oba za rešetkami

Včeraj sta se Knez in Brajdič soočila, a ne neposredno, v sodni dvorani, temveč prek videokonference. Knez je pač v priporu na Povšetovi, Brajdič pa od decembra lani na Dobu prestaja kazen enega leta in treh mesecev zapora zavoljo nevarne vožnje v cestnem prometu. Njuno virtualno srečanje je bilo napeto, sodnica je morala Kneza večkrat opozoriti, naj Brajdičevega zaslišanja ne prekinja z glasnim negodovanjem.

Štiriinpetdesetletni Brajdič, po izobrazbi pomočnik kuharja, vendar nezaposlen, je po svojem pripovedovanju na usodno popoldne pri Nobel bureku na Slovenski cesti srečal Kneza, ki je na bližnji klopci malical. Ker se poznata, je stopil do njega: "Pogovarjala sva se, nič slabega ni bilo."

K sebi prišel v bolnišnici

Opazil je, da Knez po telefonu posluša glasbo in mu rekel, če mu ga posodi, da jo še sam posluša. Kdaj naj bi vrnil mobilnik, se nista dogovorila, a čez kakšnih 15 minut naj bi mu ga hotel prinesti nazaj, takrat pa je zagledal nekaj prijateljev v parku in šel do njih, aparat je držal v roki. Nekaj minut kasneje naj bi začela Marizela vpiti: "Telefon si mu ukradel!" Menda ni vedel, zakaj to govori, če si ga je le sposodil, a naj bi ji ga izročil, se naprej pogovarjal z znanci, nazadnje pa videl, kako proti njemu potiska Kneza: "Naenkrat je z roko šel naprej in me zabodel. Nisem takoj čutil. Nekdo je rekel, tip te je zabodel. Potem sem z roko otipal kri in padel dol ter v nezavest. K sebi sem prišel v bolnišnici."

Podrobno je tudi opisal nož, a dodal, da ga je Knez držal v desni roki, ki je sploh nima! V preiskavi je pojasnil, da je uporabil roko, ki jo pač ima... Poškodbe so bile hude: "Doktor je rekel, da je šlo za las." Zdaj se počuti v redu, "ni pa tako, kot bi moralo biti".

Da so bile poškodbe hude, sta pričala tudi policista PP Ljubljana-Center. "Oškodovanec je ležal na trebuhu, močno je bil okrvavljen ( pokazal je na desno stran ledvenega dela, op. a.). Pogovarjala sva se z njim, ga spodbujala, da ne bi izgubil zavesti. Govorila sva mu, naj diha, naj se umiri. Na rano sva mu potiskala povoje, da ne bi izkrvavel. Ni bil agresiven," je povedal Klemen B. Njegov kolega Robert Z. je dodal, da je bilo ob njunem prihodu na kraju več brezdomcev, ki so silili vanju. "Skup je začel lesti. Roke smo imeli čisto krvave."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.