Slovenija > Črna kronika
15252 ogledov

Zavrnil spolno uslugo in pobegnil z zlomljenim nosom

Avtobusna postaja Ljubljana Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Po Borisu Močniku je bila včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojena še njegova partnerica Katja Kupšek.

Petintridesetletni Boris Močnik in njegova pet let starejša partnerica Katja Kupšek sta 28. novembra lani sredi Ljubljane oropala Silvestra N. Močnik, ki ga je tudi pretepel, je krivdo že priznal in bil obsojen, Kupškovi pa je ljubljanska okrožna sodnica Jasmina Ivančič kazen izrekla včeraj.

Boris Močnik | Avtor: D. M. Boris Močnik D. M.
Zvlekel ga je za grm

Silvester se je usodnega torka okrog sedmih zvečer napotil proti glavni avtobusni postaji. Pri spomeniku Rudolfa Maistra sta ga Močnik in Kupškova zaprosila za cigareti. Uslišal ju je in nadaljeval pot, a ga je ona znova zaustavila, češ da mu ga za 20 evrov "pofafa". Takoj zatem, ko je zavrnil ponudbo, je nanj planil Močnik.

Ta je na sodišču podrobno opisal napad: "Na vrat sem mu nastavil nož, grožnje, da mu ga bom prerezal, če bo klical na pomoč, kot piše v obtožnici, se ne spomnim, mogoče pa je, da sem jo izrekel. Zvlekel sem ga za grm, spotaknil, da je padel na tla in mu sedel na zgornji del telesa. Zahteval sem, da mi izroči denarnico in dokumente. Večkrat sem ga udaril po glavi in z nožem rezal po obrazu."

Izučeni pomočnik peka in slaščičar ter oče štirih otrok je zatem izpraznil Silvestrovo torbo s papirji v pričakovanju, da je denarnica tam, a jo je nazadnje našel v žepih bunde, tako kot tudi telefon, vreden 300 evrov. Kartico, za katero mu je prestrašeni in krvaveči Silvester izdal PIN, je izročil Kupškovi z napotkom, naj gre na bankomat in kupi cigarete.

Še naprej sem ga rezal po obrazu

"Prinesla je 600 evrov in dve šteki marlbora. Medtem, ko je ni bilo, sem oškodovanca še naprej maltretiral in rezal po obrazu. Rekel sem mu, naj nikomur nič ne pove, sicer ga bom že našel. Takrat nisem bil ne pijan in ne zadet, razmišljal pa sem, kje bom dobil denar za kokain in alkohol," je nadaljeval Močnik, ki je dopustil tudi možnost, da je Silvestru pobral še 120 evrov gotovine v denarnici, se pa ne spomni dobro.

Silvester je nazadnje, oropan in z zlomljenim nosom, le pobegnil na avtobusno postajo, kjer so ga ustavili policisti, ki so kaj hitro pri Lidlu na Masarykovi cesti zgrabili  Močnika in Kupškovo.

Sodnica Dejana Fekonja je Močniku po priznanju krivde preklicala dve pogojni kazni, zaradi tatvin je bil v Kočevju obsojen na štiri mesece zapora in v Ljubljani na tri, in mu ob upoštevanju kazni enega leta in enajstih mesecev aresta, ki je še ni začel prestajati, obsodila na enotno kazen štiri leta in 10 mesecev zapora.

Krivdo je priznala tudi Kupškova, a se potem, ko jo je sodnica Fekonja ponovno podrobno izpraševala o obtožnici, z njeno vsebino ni povsem strinjala. Njeno priznanje zato ni bilo sprejeto in so ji sodili.

Bil sem žival

Včeraj je proti svoji "miški" oziroma v njen prid prek videokonference pričal Močnik: "Vse je delala pod prisilo. Jaz sem mu vzel prstan in denar iz žepa. V torbo pa je morala ona pogledati. Rekel sem ji, zato je morala narediti." Ob tem se ji je opravičil: "Veš, da v resnici nisem tak. Žal mi je. Bil sem žival." Potem pa ji ni ravno naredil usluge, ker da je tudi ona udarila Silvestra, a je dodal, da pod njegovo prisilo, poleg tega da ga je prosila, naj preneha s tepežem.

Silvester je iz varne sobe na sodišču izpovedal, da ga je tepla tudi Kupškova, ga potem, ko se je vrnila z bankomata, večkrat boksnila v glavo in mu verjetno takrat zlomila nos ter poškodovala zobe, ob čemer je sama odkimavala. Po oškodovančevih besedah ga je držala za noge, ne pa tudi poškodovala z nožem.

"Gospod Silvester, iskreno se opravičujem za vse, kar se je zgodilo. Če bi lahko čas prevrtela nazaj, bi ravnala drugače," ga je nagovorila Katja Kupšek. Zahvalil se ji je in pripomnil, da tega ne more storiti.

Sodniica Ivančičeva je presodila, da je imel Močnik morda res imel večjo vlogo pri ideji in izvedbi kaznivega dejanja, a da obtoženka ni bila pod prisilo: "Sodelovali ste, vendar imeli manjšo vlogo."

Ob upoštevanju olajševalnih okoliščin – priznanje in opravičilo – ter oteževalnih, tudi predkaznovanosti, ji je izrekla enotno kazen tri leta in dva meseca zapora. Tožilstvo je predlagalo štiri leta.

Komentarjev 1
  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 09:07 18.junij 2024.

    končno ena sodnica, ki je naredila tko kot je treba