Slovenija > Črna kronika
3642 ogledov

Zobozdravnici grozil, da ji bo razbil zobe, zbežala je v čakalnico

ZD Ljubljana Facebook
Zobozdravnik dr. Robert Kovačević je opisal nov primer nasilja nad zdravstvenimi delavci. Zobozdravnica v eni izmed enot ZD Ljubljana je v bolniškem staležu.

Jutri bo preteklo osem let od najbolj krvavega nasilja v slovenskih zdravstvenih ustanovah. Sedemdesetletni Darko Gregorič je na usodni ponedeljek, 22. avgusta 2016, oborožen in opirajoč se na berglo v izolsko bolnišnico prišel na okulistični pregled. Po vrnitvi iz ordinacije se je začel razburjati in pomiriti ga je hotel 36-letni urolog Luis Guillermo Martinez Bustamante. Gregorič je izvlekel pištolo in ga smrtno ranil, v vsesplošni paniki pa se namenil proti izhodu.

Robert Kovačevič | Avtor: zajem zaslona Dr. Robert Kovačević zajem zaslona

Ko je zagledal 43-letnega prometnega policista Iva Žnidarčiča, ki se je v bolnišnici mudil po službenih opravkih, je ubil še njega. V strelskem obračunu na parkirišču je poškodoval tudi 46-letnega policista Ljuba Kranjca, nazadnje pa obsedel mrtev za volanom svojega avta.

Sprva se ni strinjal s terapijo

Po tem tragičnem dogodku v zdravstvenih ustanovah k sreči ni bilo več žrtev med zdravstvenimi delavci, kar pa ne pomeni, da se je nasilje končalo. Nedavni primer je danes javno opisal zobozdravnik dr. Robert Kovačević iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

 

"Pred mesecem dni je v ordinacijo v eni od naših enot prišel naročeni pacient in bil odklonilen do terapije, ki mu jo je predlagala zobozdravnica. Nazadnje je na to le pristal, potem ko mu je dala anestetik, pa začel pljuvati, jo žaliti, odrivati, grozil je, da ji bo razbil zobe. Zobozdravnica je pobegnila iz ordinacije na hodnik, kjer so ji pomagali drugi pacienti. Poškodovana ni bila," je pojasnil Kovačević in dodal, da je nasilni pacient po dogodku zapustil enoto, še prej pa zobozdravnici zagrozil, da jo bo poiskal na njenem domu in z njo obračunal. "Poklicali so policijo, do njenega prihoda pa sta se zobozdravnica in medicinska sestra zaklenili v ordinacijo."

Še vedno je prestrašena

Zobozdravnica je odšla na bolniški stalež, "strah je še vedno prisoten". "Razumem, da imajo pacienti težave, da so zafrustrirani in morda pričakujejo več, kot jim v tistem trenutku lahko nudimo, a nasilje je nedopustno," je še dejal Kovačević. 

Letos so v enotah ZD Ljubljana obravnavali že 104 primere nasilja. V vseh prostorih so po Kovačevićevih besedah sicer nameščene "panik tipke", imajo tudi varnostnike, "v tem primeru pa se je dogajalo vse tako hitro, da je bila takoj obveščena policija. Ali so nasilnega pacienta prijeli, še ne vemo". Kaj prida sicer v zdravstvenih ustanovah v takšnih primerih ne morejo storiti, "lahko le sprožimo postopek na zdravstveni zavarovalnici za menjavo zdravnika".

 

Zdravniška zbornica Slovenije je leta 2019 izdala priporočila za preprečevanje nasilnih incidentov, lani pa opozorila na vse večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki da pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano. Letos je, v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije ter Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije, začela kampanjo pod geslom Ne!nasilju v zdravstvu, skupaj z zbiranjem 5000 podpisov volilcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vključitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja strokovno obravnavo.

"Ankete in raziskave kažejo, da so zdravstveni delavci in sodelavci pri svojem delu izpostavljeni fizičnemu nasilju in nasilnemu vedenju pacientov, njihovih spremljevalcev in drugih. V anketi zdravniške zbornice iz leta 2018 je 75 odstotkov zdravnikov in 60 odstotkov zobozdravnikov odgovorilo, da so že bili žrtev nasilja bolnika oziroma njegovega svojca," so sporočili s Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. 

Podpise so začeli zbirati 10. maja, jih do 60-dnevnega roka, 8. julija, zbrali 7561, in v državni zbor že vložili predlog spremembe kazenskega zakonika. 

Komentarjev 13
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:00 21.avgust 2024.

    Čiščenje zobnega kamna stane 90 evrov,ni čudno da se folku strga

  • Plavi-mil 12:33 21.avgust 2024.

    In kljukar pravi da se nasilje umirja?

  • kupim 12:32 21.avgust 2024.

    Isti ta pacient z drugo zobozdravnico zagotovo takrat nebi imel težav .To se zgodi ko se dva kretena skupaj najdeta in iz dneva v dan je takih vedno več in to v vseh poklicih.