Slovenija
9 ogledov

Da evropski injekciji za Muro

Jelko_Kacin_bobo_main Žurnal24 main
Pristojni odbor evropskega parlamenta je brez glasu proti potrdil mnenje o aktiviranju sredstev iz globalizacijskega sklada za Pomurje.

"Slovenska vlada je s prijavo praktično že uspela," je v odzivu dejal Jelko Kacin, ki je tudi sam kot član odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v evropskem parlamentu glasoval za potrditev sredstev. Zelo afirmativno pa je po njegovih besedah hkrati tudi opozorilo, da je Slovenija premalo proaktivna, saj bi s črpanjem sklada lahko dosegli več.

"Pripombe glede izobraževanja in skrbi za delavce in delavke s posebnimi potrebami so na mestu, saj ta sredstva niso in ne smejo postati še ena finančna injekcija neperspektivnim sektorjem," je poudaril. "Gre za investicijo v oživitev regije, ki je utrpela hudo izgubo delovnih mest, to pa pomeni predvsem pomoč pri iskanju nove, drugačne in boljše perspektive za te ljudi, pa naj bo to šolanje ali pa spodbujanje podjetništva," je zaključil Kacin, ki je vlado že večkrat pozval, naj sklad koristi tudi v primerih drugih množičnih odpuščanj v Sloveniji.

Odbor namreč Evropsko komisijo poziva, naj vzpodbudi slovensko vlado k večjemu vključevanju sindikatov in delavcev v izvedbo ukrepov in obžaluje, da je premalo pozornosti posvečeno izobraževanju delavcev in delavk, ki imajo večinoma zelo nizko izobrazbo. Zahteva tudi več informacij o delavcih, ki so bili zaposleni v podjetju v začetku leta 2008 in še niso vključeni v prijavo, ter 583 invalidnih delavcih in delavcih z obolenji.

Ministrstvo za delo je aprila zaprosilo za sredstva evropskega globalizacijskega sklada v višini 2,25 milijona evrov za pomoč več kot 2.500 presežnim delavcem iz Pomurja. Evropska komisija je pomoč odobrila, predlog je danes šel tudi skozi odbor za zaposlovanje in socialne zadeve, zdaj pa ga mora odobriti še evropski parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.