Slovenija
21 ogledov

Damijan: Račun za NLB izstavite Janši

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Račun za državno luknjo v vrednosti 1.567 milijonov evrov zaradi niza neumnih, napačnih in neodgovornih potez v NLB od leta 2006 izdajte Janezu Janši, piše Jože P. Damijan v komentarju v Financah. Evropska komisija medtem odobrila dokapitalizacijo NLB

NLB ni več, ostala je le še zombi banka z zmešanimi lastniki in velik minus v naših žepih, meni Jože P. Damijan. Poudarja, da je v banko med letoma 1990 in 2007 država v imenu davkoplačevalcev za stroške sanacije in dokapitalizacij vložila 1.560 milijonov evrov.

Zaradi prehitre rasti posojil med letoma 2005 in 2007 je NLB začelo primanjkovati kapitalskih rezerv, zato je potrebovala dokapitalizacijo. Leta 2008 jo je država dokapitalizirala s 300 milijoni evrov, vendar bi lahko ravnala drugače in prodala 24-odstotni delež v NLB.

"Ker je belgijsko KBC takrat močno zanimal nakup, bi lahko država zanjo iztržila dobro ceno, vendar je bila Janševa vlada takrat prepričana, da je NLB preveč strateško pomembna za državo, da bi jo prodala, in jo je raje sama dokapitalizirala," med drugim razmišlja avtor v komentarju.

"Pomislite na škodo gospodarstvu, ki se ne bi zgodila, če bi banka med krizo normalno posojala podjetjem za poslovanje," piše Damijan in dodaja, da bi poleg tega NLB "zdaj sanirali tuji lastniki". Tudi če tega ne bi želeli, bi država zdaj imela denar od prodaje banke, 643 milijonov evrov, piše avtor.

"Zato račun za ta minus v vrednosti 1.567 milijonov evrov, ki ga je vlada v zvezi z NLB z nizom neumnih, napačnih in neodgovornih potez naredila od leta 2006 in ki ga boste morali odplačati prav vi, lahko izdate kar Janši. In to čim prej, kajti minus bo že konec tega leta še večji," razmišljanje zaključuje Damijan.

Komentarjev 24
  • franke 13:18 05.december 2012.

    NIČ SE BAT JANŠA BO TO VSE PLAČAL IN NJEGOV MINISTRANT TUDI.

  • privat 21:32 09.julij 2012.

    vsak naj za svoje delo odgovarja..tudi Janša!! Samo to je Slovenija...dežela korupcije,nepravic in dežela brez osnovnih človeških pravic!!

  • Klemen Zec 13:42 04.julij 2012.

    ni ti lahko Vinko, povej kakšna štala je pa bila, ker dobro veš, da ne bom iskal po arhivu, ki ga je Majer itak ponaredil in sfriziral !