Slovenija
31 ogledov

Danes boj za parlamentom

Drago Gajo nadomestnih prostorov za delovanje jazzovskega kluba društva Jazz Clu Žurnal24 main
Izvršitelj bo izselil edini pravi jazz klub v Ljubljani.
Vsa kulturna javnost je združena.
Drago Gajo, Jazz Club Gajo

Malo verjetno je, da bi za danes ob 10. uri napovedana deložacija Jazz Cluba Gajo z Beethovnove ulice 8 potekala brez upora. V vodo so namreč padli tudi včerajšnji dogovori o ustavitvi postopka med odvetnikom Draga Gaja Borisom Grobelnikom in direktorjem podjetja Intertrade ITA Andražem Prelesnikom.

"Poznajo samo eno besedo – ven," je povedal zastopnik kluba Drago Gajo. Pred že tretjo napovedano deložacijo je sklical tiskovno konferenco, pričakuje pa tudi, da se bo v podporo edinemu pravemu jazz klubu v Ljubljani zbralo najmanj sto ljudi. Podporni skupini proti nasilni izselitvi kluba se je na Facebooku zadnje dni pridružilo več kot tri tisoč ljudi.

Zgodba, stara 7 let
Odpoved najemne pogodbe. Lastnik zgradbe, podjetje Intertrade ITA, je najemno pogodbo Dragu Gaju odpovedal leta 2003 z enoletnim odpovednim rokom. Prvo deložacijo so napovedali decembra 2004, vse odtlej potekajo tudi sodni postopki.

Ekonomski vs. javni interes
Prelesnik je pojasnil, da potrebujejo prostore za svojo poslovno dejavnost, za prizadevanji Draga Gaja pa se po njegovem mnenju skriva ekonomski interes. Najemnina s stroški vred, ki jo klub plačuje kljub odpovedi najemne pogodbe, menda za 140 kvadratnih metrov poslovnih prostorov znaša okoli 1.500 evrov na mesec, kar naj bi bilo za ljubljanske razmere malo. Poudaril je tudi, da je klub postal društvo v javnem interesu šele po odpovedi najemne pogodbe.

"Del sodstva se je postavil na stran zasebnega interesa namesto javnega, za kulturo," pa je poudaril Drago Gajo. Po njegovih pojasnilih drži, da je klub postal društvo, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, šele leta 2004, vendar zato, ker so morali najprej dokazati, da si tak status – podeli ga ministrstvo za kulturo – zaslužijo. Takih društev je v Sloveniji le 16, je dodal.

Po Grobelnikovih besedah so upali, da deložacije ne bo pred odločitvijo vrhovnega sodišča. Pod izjavo proti izselitvi kluba pa so se že pred časom podpisali slovenski kulturniki, med njimi Alenka Godec, Milan Dekleva, Drago Jančar in Feri Lainšček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.