Slovenija
1345 ogledov

Dars pojasnjuje, kaj je bil v četrtek razlog za norišnico na avtocesti

Kolone na italijanski avtocesti epa
Zastoji, ki so v četrtek nastali na primorski avtocesti, so po navedbah Darsa posledica praznika, ki je v Italiji padel na četrtek, potniki pa so praznik povezali s prihajajočim vikendom. Dodatno so zastoje povečali tudi prepoved tovornega prometa na avstrijskih avtocestah ter neugodne vremenske razmere in prometna konica.

Darsova analiza četrtkovih zastojev na primorski avtocesti pojasnjuje, zakaj je bilo stanje precej drugačno od lanskega v enakem obdobju in posledično drugačno od napovedi v našem prometnem koledarju. Podatki kažejo na bistveno povečanje skupnega prometa, zaradi česar je prišlo do povezovanja praznika v podaljšan vikend.

V Italiji je zaradi državnega praznika ob 9. uri namreč začela veljati tudi odredba o omejitvi tovornega prometa na njihovih cestah, zaradi česar so vozniki tovornih vozil območje Italije zapuščali pred navedeno uro. Zaradi tega je bil tovorni promet bistveni višji kot na enak dan v letu 2023, ko je praznik padel na torek.

Dodatno težavo je povzročila prepoved tranzitnega prometa tovornim vozilom med 11. in 22. uro na avstrijskih avtocestah A12 in A13 zaradi pomanjkanja parkirnih mest, o čemer so obveščali le avstrijske državljane, so sporočili iz Darsa.

Po navedbah družbe Dars te informacije do njih niso prišle pravočasno, zato o povečani obremenjenosti avtoceste niso mogli obvestiti uporabnikov slovenskih avtocest.

Komentarjev 2
  • miho 14:33 26.april 2024.

    Zakaj ne praznujemo mi teh krščanskih praznikov? Tako bi imeli praznike na isti dan kot v sosednjih državah.