Slovenija
17441 ogledov

Dars tem kršiteljem ne more napisati kazni, to je razlog

Cestnina cestninski nadzor vinjeta vinjete Dars Žurnal24
Številna vozila se na slovenskih avtocestah vozijo brez vinjete, pa tudi če jih Darsove nadzorne kamere pri tem ujamejo, ne bodo dobila kazni. In takšnih voznikov na slovenskih cestah ni malo. Še vedno pa velja, da se ti vozniki igrajo z ognjem, saj jih lahko Dars ujame s fizično kontrolo.

Pa vendarle, igrati na karto, da jim Dars preko nadzornih kamer ne bo spisal kazni, morda ni najbolj pametno. Še vedno takšnim voznikom namreč Darsovi uslužbenci lahko spišejo globo, če jih Darsovi kontrolorji najdejo na licu mesta, torej da jih na slovenskih avtocestah zaustavi Darsova fizična kontrola.

"Plačilne naloge in račune pošiljamo samo državljanom Evropske unije, drugim pa ne," so za nas pojasnili na DarsuA v tem primeru ne gre za samovoljno odločitev upravljavca slovenskih avtocest, pač pa za to odločitvijo stoji povsem pragmatičen razlog. Na Darsu so namreč pojasnili, da lahko samo za države, ki so članice EU, dobivajo podatke iz EUCARIS o lastnikih vozil, za katera ni bila plačana cestnina.

V praksi to pomeni, da Dars ne pošilja glob za prekrške nedržavljanom Evropske unije. To pa pomeni, da so, v kolikor jih pri delu ne zasačijo nadzorniki na licu mesta, lahko pri grehih (med drugim) mirni tudi državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Kosova, Švice, pa tudi Norveške. A tudi za te vendarle velja določena stopnja tveganja, saj Dars še vedno opravlja tudi fizične kontrole, kjer pa odpustkov ni.

"Zato je še vedno nad tujci najbolj učinkovit nadzor na terenu," so za Žurnal24 še pojasnili na Darsu in dodali, kako postopajo, če tuje državljane (torej tiste, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije) ujamejo pri prekršku na licu mesta. "Če pri nadzoru na terenu naletimo na tujega državljana, na kraju samem izvedemo celoten postopek in kršitelju v primeru, da odkloni plačilo globe, zasežemo dokumente," so razložili na Darsu.

Ob našem povpraševanju glede glob, ki jih pošiljajo državljanom Evropske unije, pa so dodali, da trenutno usklajujejo pogodbo z mednarodno agencijo, ki bo zanje opravljala izterjave za EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:07 21.avgust 2024.

    Torej, nabavit tablice BiH, pa gasa po slovenskih avtocestah gor in dol...

  • ToSmJest 09:49 21.avgust 2024.

    Nikakor mi ni jasno, kako se iz posnetka nadzorne kamere lahko ugotovi državljanstvo voznika.

  • sandi76 09:18 21.avgust 2024.

    In čemu potem zapravljajo denar za neke nadzorne kamere, če z njimi ne morejo kaznovati nikogar ? Zakaj se ne spremeni zakonodaja, da bi kaznovali vse, ki se na črno vozijo po avtocestah ? Zakaj smo zopet kaznovani pošteni državljani, ...prikaži veči, ki plačujemo cestnine ???