Slovenija
361 ogledov

Delavce presenetila odločitev vodstva

Evro Profimedia
Zaposlene v družbi SIJ Metal Ravne je presenetila odločitev, da ne bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost. V skupini SIJ pojasnjujejo, svojo odločitev.

Skupina SIJ je zaposlene v družbi SIJ Metal Ravne obvestila, da letos ne bo izplačana nagrada zaradi nedoseganja gospodarskega načrta družbe. Zaposlene je odločitev negativno presenetila, saj bodo zaposleni v SIJ ZIP Center nagrado dobili. 

V Skupini SIJ pojasnjuejo, zakaj je temu tako. "Reprezentativni sindikati družb so maja 2019 podpisali z družbami Skupine SIJ dogovor o izplačilu regresa in nagrade za poslovno uspešnost. Znotraj dogovora so bili usklajeni tudi kriteriji za izplačilo nagrade za poslovno uspešnost: nagrada za poslovno uspešnost se izplača v primeru doseganja gospodarskega načrta družbe. Ker gospodarski načrt družb SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems ni bil  realiziran, nagrada za poslovno uspešnost, enako kot v ostalih družbah Skupine SIJ, v letu 2019 ne bo izplačana. V družbi SIJ ZIP center, ki je edina uresničila načrtovani gospodarski načrt, bo izplačana nagrada za poslovno uspešnost v letu 2019 v višini 250 evrov bruto," pravijo.

Izplačali višji regres

Uprava je v 2019 odobrila izplačilo regresa v višini 1400 evrov neto, kar je "znatno nad kolektivno pogodbo dejavnosti in tudi znatno nad regresom, izplačanim v letu 2018". "Razliko do zneska v višini 300 evrov bruto, ki se v letu 2019 priznava kot davčna olajšava, bi družbe izplačale kot nagrado za poslovno uspešnost ob koncu leta, pod pogojem, da bodo družbe izpolnile gospodarske načrte, kar se z izjemo SIJ ZIP Centra ni zgodilo." 

"Ob tem velja poudariti, da zaposleni so v letu 2019 prejeli približno enaka sredstva kot v 2018. V letu 2019 izplačan regres v višini 1.400 evrov neto je namreč primerljiv s skupnim zneskom izplačila regresa in nagrade za poslovno uspešnost v letu 2018, kar je razvidno iz spodnje tabele," še dodajajo.

podatki SIJ | Avtor: Skupina SIJ Skupina SIJ
*Neto izračun za 2018:
Povprečno izplačilo:
- od nagrade za delovno uspešnost se plačajo prispevki v višini 22,10 %, 
- regres v letu 2018 je bil obdavčen.


V Skupini SIJ dodajajo, da so v letu 2018 izplačali nagrado za poslovno uspešnost, kljub nedoseganju gospodarskih načrtov družb ob koncu leta 2018. V nekaterih družbah skupine je bila nagrada izplačana nad zneskom, ki bi ga družbe smele izplačati glede na (ne)dosežen gospodarski načrt. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.