Slovenija
20 ogledov

Delavci CPL-ja še vedno čakajo

CPL je leta 2006 z MOL sklenilo 20-letno koncesijo za zimsko in letno vzdrževanj Žurnal24 main
Zaposleni v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) še vedno zaman čakajo na zadnji dve plači. Ponovno so izpostavili, da bodo v ponedeljek začeli s stavko na delovnih mestih. Če do 16. novembra ne bodo dobili izplačanih zadnjih treh plač, bodo dva dni kasneje vložili predlog za stečaj podjetja.

Zaposleni, 320 jih je še, že dobivajo pozive zavarovalnic k poravnavi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za zadnje tri mesece, sicer bodo izgubili to zavarovanje, saj jim delodajalec tega ni plačeval, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnili v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam.

Predsednik Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije pri Pergamu Anton Turk ima občutek, da nekdo sistematično ruši ta sektor, in sicer lobiji, ki želijo, da pri nas delajo tujci.

Dogovorili so se o prodaji svojih deležev

Trije družbeniki podjetja CPL Naložbe, ki imajo v lasti skupaj 49,5 odstotka delnic, so se v torek dogovorili o prodaji svojih poslovnih deležev podjetju Patera v lasti Ranka Mimovića. Ta bo za njihove deleže v podjetju CPL Naložbe odštel skupaj 3,5 milijona evrov in takoj zatem dokapitaliziral CPL.

Predsednik stavkovnega odbora CPL Janko Skvarča je danes poudaril, da pogajanja s Patero potekajo že pol leta. Skvarča v ta dogovor ne verjame več in poudarja, da je zadnji rok 16. november, ko želijo zaposleni izplačilo zadnjih treh plač.

Pater naj bi tako postala lastnica CPL

Patera bi po dogovoru tako postala 100-odstotna lastnica sistema CPL in naj bi ga takoj dokapitalizirala v obljubljeni višini 15 milijonov evrov. S tem naj bi bile rešene še zadnje finančne ovire za poslovanje in nadaljnji razvoj tega gradbenega podjetja, so zagotavljali v Pateri.

"18. november je dan, ko bodo zamujale tri plače, in to je trenutek, ko je zakonsko predvideno in ugovora ne more biti, da se uvede postopek stečaja. Situacija v tem trenutku ne samo, da ogroža možnost preživljanja delavcev, ampak lahko tudi izjemno negativno vpliva na njihovo zdravstveno stanje," je opozoril pravni svetovalec Pergama Aljoša Čeč.

Komentarjev 1
  • bobr 15:12 09.november 2012.

    Delavci CPL,odprite firmo in zarubite stroje pa malo po občinah potrkajte na vrata,če je kakšna cesta kje za popravit.Seveda ne brez avansa.Pa bo šlo.