Slovenija
41 ogledov

Delavci garajo za drobiž, šefi štejejo milijone

Luka Koper Barbara Milavec
Stavkajoči delavci podizvajalcev v Luki Koper delajo tudi po dvojne termine zgolj za dva evra na uro, medtem ko njihovim delodajalcem na račune priteče tudi po milijon evrov prihodkov na leto.

Kdo so člani interesnega združenja pristaniških storitev (IPS), ki na plečih in nadurah svojih delavcev kopičijo denar? V javnosti je znanih le nekaj podizvajalskih družb, ki opravijo večino posla s pretovarjanjem, saj Luka Koper, čeprav večinsko v državni lasti, noče povedati, s kom posluje. "Mi jih javno ne bomo imenovali, če pa bodo sami to hoteli, lahko to storijo. Nekateri so se že sami izpostavili," nam je povedal tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

Prihodki milijonski, dobička pa nikjer

Skupno število podizvajalcev, kot se pojavlja v javnosti, je 42 z okoli 500 zaposlenimi, a je lastnikov precej manj, saj imajo številni po več firm hkrati. Pogled v bilance podjetij so zanimivi in v marsičem identični – ob majhnem kapitalu ustvarjajo po več sto tisoč evrov prihodkov na leto, njihova rast je po 20- in več odstotna, dodana vrednost na zaposlenega majhna, izkazani dobiček, potem ko so odšteti vsi izdatki za plače in socialne prispevke (drugih odhodkov praktično ni), pa zelo pičel.

Vendar ima od celotne pogače, namenjene za plače, razen vodstvenih delavcev očitno večina zaposlenih zelo malo, vsekakor pa daleč manj od okoli 1.400 evrov neto, kolikor naj bi za isto zahtevno delo prejemali zaposleni žerjavisti v Luki Koper.

Primeri poslovanja IPS

Podjetje Gaf, registrirano za proizvodnjo, trgovino in storitve ter v lasti Miloša Bulatovića, je od leta 2009 do leta 2010 prihodke povečala s 77.900 evrov na 314.803 evre, število zaposlenih pa s povprečnega 7,45 na 21,76. Sorodno podjetje LMT lastnika Roka Šusterja je s 102.995 evrov, kolikor je imela prihodkov leta 2007, lani skočila že na 482.758 evrov. 

Luka Koper je zaradi neizpolnjevanja obveznosti (zaradi stavke) do zdaj prekinila pogodbo le s podjetjem Nedjo, ki je v lasti Nedeljka Marušića. Podjetje je imelo leta 2008 2,4 milijona prihodkov evrov, lani še 1,5 milijona, pri čemer se je lani število zaposlenih s skoraj 80 prepolovilo. A Marušić ostaja trdno v Luki Koper, saj je predlani ustanovil podjetje Meol, ki prav tako sodeluje kot IPS v Luki in je imelo prvo leto dobrih 400 tisočakov prihodkov, lani pa že 1,55 milijona evrov. V istem času, ko je Nedjo zapustila polovica delavcev, je Meol število zaposlenih povečal za petkrat – na 35.

Komentarjev 1
  • mufi 22:50 05.avgust 2011.

    Že dolgo vem, da so šefi, delodajalci, podizvajalci, direktorji,menežerji, nasžerji. z vladajočimi vred, navadni mrhovinarji, ki se nikoli niso naučili ničesar delat oz naredit.