Slovenija
250 ogledov

Delavci odstavili direktorja

Slovenija 04.10.13, Janko Kernel, delavski direktor in clan uprave Darsa, Dars, DARS/dars.si
Dars. Svet delavcev odstavil delavskega direktorja, kar se pri nas menda še ni zgodilo.

Zaposleni v Družbi za avtoceste v RS (Dars) so odstavili delavskega direktorja in člana uprave Janka Kernela, so potrdili na Darsu. Na svetu delavcev 25. septembra so izglasovali njegovo razrešitev z 11 glasovi za in dvema proti, navzočih pa je bilo od 13 od 15 članov sveta.

Kaj takega še ni bilo

Najverjetneje gre za prvi primer odpoklica delavskega direktorja. Mato Gostiša, generalni sekretar Združenja svetov delavcev Slovenije, namreč pravi, da primera nezaupnice ne pozna, zagotovo pa ga še ni bilo v približno 115 podjetjih, ki so člani združenja.

Sodu je menda izbilo dno to, da naj bi Kernel mimo dogovorjenega postopka na seji uprave predlagal napredovanje svoje prijateljice. Predlog bi sicer moral podati njen neposredno nadrejeni, pravijo naši viri. Kernelova prijateljica, ki je menda edina izmed 1.237 zaposlenih na Darsu napredovala na takšen način, je sicer tudi članica sveta delavcev, kar je še bolj razkurilo druge člane. Svet delavcev namreč odloča o imenovanju delavskega direktorja in napredovanje bi se lahko razumelo kot kupovanje podpore in diskreditacija celotnega sveta delavcev.

"Nisem mogel pojasniti"

Kernel trdi, da očitkov ne pozna, prav tako nanje ni mogel odgovoriti, saj so ga razrešili na nadaljevanju petkove seje v sredo, ko je bil na službeni poti. Da ga ne bo, je sicer svet delavcev obvestil v petek.

V biltenu nič o razrešitvi

Uprava Darsa se po trditvah naših virov z Darsa dela, kot da se ni zgodilo nič. V mesečnem biltenu za zaposlene so sicer objavili informacije s te seje sveta delavcev, a le, da so potrdili spremembe treh pravilnikov, o tem, da so odpoklicali delavskega direktorja, pa niti besede. "Vsak dan nam pošiljajo elektronsko pošto o kolesarskih izletih in dobrodelnih akcijah, tega pa nam niso sporočili," pravi eden od zaposlenih.

Na Darsu pravijo, da so bili sklepi objavljeni na intranetni strani družbe, kjer je predstavljeno tako delo sveta delavcev kot sklepi vseh drugih sej. Ob tem opozarjajo, da zapisnik te seje še ni potrjen, kot predvideva poslovnik. V mesečnem biltenu pa navajajo sklepe, ki jih je posredovala služba za upravljanje s kadri in so pomembni za zaposlene.

Komentarjev 6
  • McClain 08:07 08.oktober 2013.

    kar neki pisete, realne situacije ne pozna nihca. Se najbolj me skrbi ce je na darsu res 1.237 zaposlenih. Pa ka si ti ja nooooor!!

  • hubertfast 07:38 08.oktober 2013.

    Pravilno, še eno po nosu bi si zaslužil.

  • Janez Janezz 20:10 07.oktober 2013.

    Pa imate pravega informatorja. Moj informator sporoča, da delavci Darsa že zbirajo podpise za odpoklic članov sveta delavcev, ker ti ne premorejo niti kanček demokratične poze in direktorja odstranijo med njegovo službeno odsotnostjo. Kolovodja odstavljanja naj bi bil dolgoletni "hinavski" ...prikaži več član kolektiva, ki je resnično kadroval preko postelje (no včasih je bil dovolj tudi avto, delavke so zaradi njega odhajale iz firme), to je bilo objavljeno tudi v sredstvih javnega obveščanja. V Darsu tedaj ni nihče reagiral, morda je prišel čas, da se zadeve razčistijo.