Slovenija
13 ogledov

Delavci TVM stavkajo

(Foto: Katarina Pernat)
1/13
Žurnal24 main
Ker niso prejeli majskih plač in drugih manjkajočih izplačil, bodo delavci Tovarne vozil Maribor danes v podjetju začeli stavko. Vztrajali bodo, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Zjutraj bo v podjetju zbor delavcev, zatem pa naj bi delavci do izpolnitve zahtev stavkali na domu. Delavci zahtevajo sestanek z lastnikom Tovarne vozil Maribor (TVM) Zdenkom Pavčkom, od katerega želijo izvedeti, kakšna je usoda 164 zaposlenih v podjetju. TVM se sicer ukvarja s proizvodnjo avtobusov. Po zagotovilih predsednika uprave Janeza Lipuša ima dovolj naročil, nima pa obratnih sredstev.

Vztrajali bodo do konca
Zbor delavcev se je končal ob pol osmih. Delavci so nato odšli domov, proizvodnja v podjetju TVM tako danes stoji. Martin Dular, predsednik SKEI Štajerska, pravi, da ni likvidnih sredstev in da bodo danes izvedeli, kdaj bodo dobili termin pri Pavčku. Sestanek zahtevajo zato, da bi jim povedal, kakšna usoda čaka podjetje. Delavci imajo dovolj vsega, stavkali pa bodo, vse dokler ne bodo njihove zahteve izpolnjene, nam je sporočila dopisnica iz Štajerske Barbara Bradač.

Fotografije s stavke si lahko ogledate v galeriji.

Zahtevajo plače, regres, plačilo prispevkov
Delavci pričakujejo, da se Pavček aktivno vključi v pogovore s sindikatom in svetom delavcev, in to sam, ne pa njegovi predstavniki. Zahtevajo, da jim izplačajo majske plače in drugo polovico regresa, neizplačane odpravnine že odpuščenim delavcem ter jubilejne nagrade, obenem pa tudi neplačane prispevke za pokojninsko in socialno blagajno.

Podjetje je sicer že dobro leto in pol v krizi. Zaposleni so si konec marca šele z grožnjami s protestnim shodom pred tovarno zagotovili prejem januarskih plač, znova pa se je zalomilo, ko je bilo treba izplačati plače za maj. Slednje bi morale biti izplačane do petka, a se to ni zgodilo, zato bodo stavkali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.