Slovenija
33 ogledov

Delijo milijone, nadzirajo ne

Japti, ki ga vodi Igor Plestenjak (levo), že pet dni proučuje, koliko delovnih m Žurnal24 main
Japti. Na terenu ne preverja, kam gredo nepovratna sredstva podjetjem.

Subvencije. “Lani smo naredili le en nenapovedan nadzor.” Tako je Zoran Stamatovski, vodja sektorja za tuje neposredne naložbe pri Javni agenciji RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), odgovoril na vprašanje, kolikokrat so se lani na lastne oči prepričali, ali podjetja milijonske subvencije za tuje neposredne investicije res porabijo za odpiranje delovnih mest.

Lani 17,5 milijona evrov subvencij
Tuje naložbe.
Lani je Japti za spodbujanje tujih neposrednih naložb razdelil 17,5 milijona evrov podjetjem XAL svetila, BIA Separations, Carbon, Boxmark Leather, BGS Elektrika, Saubermacher Slovenija, Revoz, Reiko in Linea Directa. Kot smo že poročali, Japti skriva, kdo bo denar dobil letos, zato smo ga prijavili informacijski pooblaščenki.

Nihče ne ve, kje so bili
Nam pa niti Stamatovski, njegova namestnica na oddelku za tuje naložbe niti direktor Japtija Igor Plestenjak, ki so bili navzoči na pogovoru, niso znali odgovoriti, v katerem podjetju je bil ta edini nadzor opravljen. Na pisni odgovor, ki zahteva le preprost vpogled v evidenco nadzorov, če jih na Japtiju sploh opravljajo, pa zdaj čakamo že pet dni.

Prav tako nam na Japtiju niso vedeli povedati, kakšen je trenutno učinek več kot 17,5 milijona evrov subvencij, ki so jih lani razdelili devetim tujim podjetjem, da bi v treh letih v Sloveniji odprla 426 novih delovnih mest. Pojasnili so nam, da podjetja o odpiranju delovnih mest Japtiju dvakrat na leto pošljejo poročila. Zadnja so bila oddana junija, so pojasnili. Toda kaj je v poročilih, nam z Japtija odgovarjajo že en teden.

Še nič za milijon
Smo pa sami v bazi GVIN preverili, kaj kažejo finančni podatki. Carbon, ki je od Japtija lani dobil za milijon evrov subvencij, lani ni imel niti prihodkov niti zaposlenih. V pogodbi z Japtijem pa se je družba zavezala, da v treh letih odpre 77 novih delovnih mest.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.