Slovenija
249 ogledov

Delovna sila je super, država pa ne

papirnica vevče J. Z.
Slovenija ni zanimiva za tuje naložbe, meni več kot dve tretjini avstrijskih podjetij pri nas.

Peter Hasslacher | Avtor: advantage austria advantage austria
"Da tisti, ki so že investirali v Slovenijo, menijo, da okolje ni dobro, to ni dobra novica,“ meni Peter Hasslacher z gospodarskega oddelka avstrijskega veleposlaništva. 

Avstrijska podjetja pri nas so sicer zelo zadovoljna z razpoložljivostjo, motivacijo izobrazbo in kakovostjo delovne sile, najmanj pa s plačilno disciplino, bojem proti korupciji, fleksibilnostjo delovnega prava in učinkovitostjo javne uprave.

Direktorja Papirnice Vevče Marko Jagodič in Količevo kartona Branko Rožič sta ob tem izpostavila predvsem nepredvidljivo okolje. "Oktobra je ministrstvo za finance začelo iskati dodatnih 30 milijonov evrov za polnjenje integralnega proračuna. Cilj so bili večji porabniki energije, kamor sodi predvsem industrija, ki pretežno izvaža. Dodatna obremenitev, ki naj bi začela veljati že s 1. januarjem. Za Papirnico Vevče je to 600.000 evrov dodatnih stroškov, za Količevo Karton 1,3 milijona evrov, za Vipap Krško pa 2,5 milijona evrov, in to bi nam naložili v času, ko so načrti za 2015 že narejeni. Investitorji so izbirčne ptice," je povedal Rožič. Opozarja, da bo kratkoročni učinek znižanje poslovnega rezultata, dolgoročni pa zaviranje naložb, pa tudi slabe informacije, ki jih bodo potencialni vlagatelji dobili od teh, ki so že tu. "Informacija, ki jo bodo obstoječi vlagatelji dali vsem, ki bi se zanimali za vlaganje v Slovenijo, bo bodi previden, v Sloveniji te čakajo različna presenečenja, okolje ni predvidljivo," pravi Rožič.

Za dodatno dajatev toliko, kot enomesečne plače za vse zaposlene

Marko Jagodič | Avtor: advantage austria advantage austria

"Ukrepi čez noč zanimanje vlagateljev za Slovenijo zmanjšujejo. Papirnica Vevče je lani v nov premazni agregat vložila 12 milijonov evrov, zaradi tega bomo letos zaslužili tri odstotke več,  dobiček bo pa slabši. Zakaj? Dodatna diskriminatorna obremenitev nam bo odnesla 600.000 evrov, to je celomesečna plača vseh naših zaposlenih," pa je opozoril Jagodič. 

To področje je že uredila EU

"Ta ukrep, glavnina je dajatev na izpuste CO2, je nedopusten, selektiven, ker zadeva samo eno kategorijo pravnih oseb, in to tisto, za katero je EU odnose že uredila na profesionalen, predvidljiv in nediskriminatoren način. Če je kdo  neučinkovit in če onesnažuje več kot konkurenti v Evropi, potem plača. Količina kuponov se izračuna na enoten način za vse in glede na to, kako dober je glede na leti 2007 in 2008, ima višek ali manjko kuponov. Če jih ima premalo, jih mora kupiti in ima strošek, zato se poskuša energetsko sanirati,“ opozarja Rožič. Dodaja, da je industrija od leta 1986, ki je referenčno leto za Kyotski sporazum, slovenska industrija izpuste prepolovila, promet jih je povečal za 200 odstotkov. 

Nemčija bolj obremenjuje gospodinjstva

Branko Rožič | Avtor: advantage austria advantage austria
"Podjetje, kot je naše, plačuje v Sloveniji za megavatno uro vse skupaj 65 evrov, v Nemčiji enako, v Avstriji tudi. V Nemčiji pa gospodinjstvo plačuje 280 evrov, pri nas pa 120 evrov za megavatno uro. Pri nas je torej razlika ena proti dva, v Nemčiji pa ena proti štiri. Razlika je pri dodatkih, ki jih nemška država zaračunava predvsem gospodinjstvom in tako izkazuje podporo industriji, slovenska pa vztraja pri obremenenjevanju industrije," še dodaja Rožič. 

Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:24 10.december 2014.

    seveda pa še streljat se bomo začeli in postali revolveraši

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 03:00 10.december 2014.

    že tko je večja obremenitev na delavcu k na delodajalcu...a se norca delajo al kaj?

  • spenjac 16:21 09.december 2014.

    Če torej povzamem članek: delavci so super in so pripravljeni na izkoriščanje, zato jih je treba izkoristiti do konca. Torej, sprostimo odpuščanje, znižanjmo obremenitve za delodajalce, zvišajmo obremenitve gospodinjstev (ergo, delavcev), da bodo ljudje še bolj potrevovali denar za osnovni ...prikaži več obstoj. Ko to dosežemo, bodo ljudje pripravljeni za isti denar delat še več. A nikogar ne moti, da je v Nemčiji porodniški dopust 3 leta, socialni transferji pa 5x višji kot pri nas? Zakaj moramo mi varčevati in se pustiti izkoriščati, da se imajo Nemci in južni Nemci fino?