Slovenija
23 ogledov

Deset tisočakov za soglasje

slovenija 15.01.13. alojz sok, foto: mediaspeed mediaspeed
Zloraba položaja. Ormoškega župana in občinskega svetnika naj bi prijavil krajan.

"Na sodišču bom še enkrat povedal tako, kot sem na policiji. Nikomur nisem obljubljal denarja. Govorili smo o odškodninah, pa še to samo hipotetično," je za Žurnal24 pojasnil ormoški župan Alojz Sok, ki ga na Okrajnem sodišču v Ljutomeru v četrtek čaka kazenska obravnava.

Obljubil naj bi mu denar

Županu očitajo zlorabo uradnega položaja ali pravice, pri tem pa naj bi mu pomagal občinski svetnik Martin Hebar. Kot smo izvedeli, naj bi ju policiji ovadil eden izmed krajanov Velike Nedelje, ki trdi, da mu je župan obljubil okoli deset tisočakov, če poda soglasje za izgradnjo priključka kanalizacije Podgorci–Velika Nedelja. Nekateri krajani, ki živijo na mestu omenjene trase, niso želeli podpisati soglasja za gradbeno dovoljenje, zato naj bi jih k podpisu prepričeval sam župan, nam je povedal naš vir. "Prijavitelju je župan najprej obljubil deset tisočakov za podpis soglasja, kar je tudi storil. Ko pa je župana vprašal, kdaj dobi denar, mu je Sok rekel, da prvič sliši za tak dogovor," je pojasnil naš vir.

Sok je navedbe zanikal in povedal, da je nekaterim krajanom z zemljišči blizu omenjene trase obljubil le, da bo njihove nepremičnine po gradbenih delih ocenil cenilec. Če bi se pokazalo, da je zaradi tega projekta njihova nepremičnina vredna manj, bi se župan z njimi pogovarjal o morebitni odškodnini. "Trdim, da si gospod zadevo razlaga narobe, in to bom tudi dokazal na sodišču," je še dodal Sok.

Boštjan Štefančič, opozicijski občinski svetnik v Ormožu, je povedal: "Če je res, to kaže na način dela gospoda Soka. Očitno za dosego cilja izrablja najrazličnejša sredstva. Prvi bom, ki ga bom pozval k odstopu s te funkcije."

Za očitano kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do enega leta zapora.

Komentarjev 3
  • feferon 10:44 16.januar 2013.

    Vse do zadnjega nagnat! Bloomberg, župan New Yorka ima pod sabo toliko ljudi, kot jih je pri nas, Pa mu uspe voditi mesto. pri nas bi se pa vsak petelin rad šopiril na svojem gnoju,...

  • privat 08:34 16.januar 2013.

    treba je verjeti majhnim ljudem...!!!preverite župana do potankosti!!

  • dragec 08:17 16.januar 2013.

    Premajhna smo država, skoraj vsi se poznamo, smosi daljnje sorodstvo, delujemo po sistemu - ti meni - jaz tebi in nakoncu evo - korupcija. Kdo je danes normalen, da izigrava poštenjaka, lepo vas prosim!!!