Slovenija
20 ogledov

Dimičeva imela pogodbo z Vegradom

Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtoženi Hildi Tovšak. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Za obnovo hiše Simone Dimic je bila sklenjena podnajemna pogodba. Posli s podjetjem Pogorevca so po njenih besedah pregledno urejeni.

Sem čisto preprost, skromen človek.
Hilda Tovšak

V oddaji Pogledi Slovenije je Hilda Tovšak povedala, da je Vegrad za Simono Dimic in njenega partnerja Romana Horvata opravil nekaj del, ki pa naj bi bila opravljena za pošteno ceno. "Prepričana sem, da tukaj ni bilo nič narobe. Več vam jaz težko povem, ker na tej zadevi nisem delala," je povedala Tovšakova. Kot je dodala, naj bi Simono Dimic srečala na nekaj sprejemih, kar naj bi opisalo njuno poznanstvo.

Prav tako naj bi bilo pregledno urejeno poslovanje s podjetjem Marka Pogorevca. Na vprašanje, če je njeno prijateljstvo s Pogorevcem vplivalo na odpis dela kupnine za stanovanje, ki ga je kupil Pogorevc, je odvrnila: "Prepričana sem, da tukaj ne bo šlo za nobene nepravilnosti, ko se bo pregledala dokumentacija. Kot sem jaz seznanjena, naša prodajna služba ni dokončala vseh del in tudi ni odpravila napak. Ko se bo to dokončalo, bo to tudi plačano."

Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar je delovanje inšpektorata opisal kot ustrezno. Po njegovih besedah so ukrepali takoj, ko so bili za to dani pogoji. Predstavnik protikorupcijske komisije Bečir Kečanović se z njim ni strinjal, saj naj bili pogoji za vložitev ovadb izpolnjeni že prej. Kriminialistična policija trenutno preiskuje 45 sumov kaznivih dejanj.

Tovšakova je potrdila tudi, da so Vegradovi delavci delali na njenem ranču. "Jaz imam pogodbo in urejena vsa plačila." Zatrdila je, da je bilo poslovanje pregledno, za delo pa je bila zaračunana polna cena. Na ranču naj bi bila samo sušilnica, ki je bila na posesti že prej.

Na obeh straneh Tovšakova
Posojilo v višini 1.600.000 evrov, ki ga je podjetje Vegrad, d. d., namenilo družbi pooblaščenki, je po besedah prvega nadzornika Klemena Boštjančiča podpisala Hilda Tovšak v imenu obeh pogodbenih strank. "Težko smo pridobili kakršnekoli dokumente," je povedal Boštjančič. Na vprašanja o namenu posojila in o tem, kdaj je bilo podeljeno, niso dobili odgovorov. Kratkoročne pogodbe za omenjeno posojilo so podpisovali vsako leto. "Prvega avgusta 2010 se je ta kredit spremenil v dolgoročni kredit," je dejal Boštjančič.

Tovšakova se je zagovarjala, da je bilo to posojilo dano že pred njenim prihodom in ni bilo realno, da družba pooblaščenka to vrne. Boštjančič je dejal, da mu to "diši po kazenski odgovornosti".

Projekt Libija propadel
Boštjančič je izpostavil tudi 96 milijonov evrov vreden projekt Libija, ki ga je spomladi uprava predstavil kot rešilno bilko. Dokumentov, ki bi izkazali profitabilnost projekta, dolgo časa ni videl. V pomladnih mesecih je dobil izračun na dveh straneh, ki se mu je zdel pomanjkljiv. Tovšakova je pojasnila, da je projekt propadel zaradi garancije za dobro izvedbo del, ki je v Libiji pogoj za pridobitev posla. Drugače pa je bila po njenem mnenju ponudba za Libijo dobro izdelana.

Na vprašanje, zakaj je omenjeni projekt dober, so Boštjančiču odgovorili, da zato, ker bodo dobili 15 milijonov evrov avansa.

Tovšakova je hudim likvidnostnim težavam pripisala delovanje v škodo delavcev. Njihova pričakovanja, da se bodo z dokončanjem Celovških dvorov sprostila določena sredstva, so se izjalovila.

Kaj v prihodnje čaka delavce, je povedala stečajna upraviteljica Alenka Gril. "Stečaj bo izjemno zapleten in zahteven. Delavci bodo s skupnim sodelovanjem sredi prihodnjega tedna že prejeli odločbe jamstvenega sklada in to bodo po dolgih mesecih prva sredstva, ki jih bodo prejeli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.