Slovenija
22 ogledov

Do ponedeljka meter snega

Slovenija 24.01.2014 sneg, zima, zasnezeni plocniki, promet, avto; foto:Sasa Des
1/58
Saša Despot
Največ snega bo zapadlo v severozahodnem delu države, kjer ga do ponedeljka lahko zapade več kot meter. Proti večeru in jutri je možna poledica

Danes bo v notranjosti države snežilo. Proti večeru bo sneg počasi prehajal v dež, ker se bo od juga otoplilo. "Jutri bodo padavine v večjem delu Slovenije bolj v obliki dežja, na severozahodu pa bo po večini še vedno snežilo. Pri tem mislim na Posočje in Zgornjesavsko dolino," pravi dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje Andrej Pečenko. Do jutri zjutraj naj bi na severozahodu zapadlo do 50 centimetrov snega, drugje med 10 in 20 centimetri, najmanj pa na vzhodu, in sicer od 5 do 10 centimetrov.

Zaradi ciklona v Sredozemlju prevladujejo južni vetrovi, ki bodo prinesli tudi toplejši zrak, zato bo toliko več padavin. "Lahko da bodo ob Jadranu tudi kakšne nevihte," dodaja Pečenko.

Na severozahodu bo verjetno konstantno padalo vse do ponedeljka. Intenziteta padavin pa bo nihala. "Jutri čez dan bi tam lahko zapadlo še 40, 50 centimetrov," napoveduje Pečenko. "V soboto bodo padavine oslabele, v nedeljo pa pričakujemo še vsaj 20, 30 centimetrov snega. En meter ga bo verjetno padlo v severozahodnem koncu države."

Meja sneženja bo sicer nihala; predvsem v petek in soboto se bo malce dvignila, v nedeljo pa se bo spet spustila. "V nedeljo lahko tudi v notranjosti države pričakujemo od 10 do 20 centimetrov snega."

V ponedeljek bodo padavine ponehale in po sedanjih napovedih bosta torek in sreda suha, a oblačna.

Reke bodo presegle opozorilne vrednosti

Pretoki rek v jugozahodnem delu države, predvsem Vipava in Reka s pritoki, bodo jutri predvidoma presegli opozorilne vrednosti in pričele poplavljati. Ob intenzivnejšem dežju lahko na teh območjih hitro narastejo manjše reke in potoki ter pri tem poplavijo.

V soboto bodo opozorilne pretoke presegle reke v osrednjem delu države. Poplavljala bo Ljubljanica na vsakoletnih poplavnih območjih. V prihodnjih dneh se bo ponovno povečal tudi obseg ojezerjenih kraških polj.

Morje bo v petek predvidoma poplavljalo med 7. in 12. uro poplavljalo nižje predele obale. Gladina morja na mareografski postaji v Kopru lahko preseže 330 centimetrov. Plimovanje morja bo ob koncu tedna še povišano.

Več o vremenskih razmerah lahko preberete tudi na prenovljenem vremenskem portalu Vreme.net.

Ostali brez elektrike 

Zaradi vremenskih razmer so prebivlaci Košane v občini Pivka ob 16.45 ostali brez električne energije. Prav tako so brez ostali prebivalci v centru Maribora. Zaradi napake na elektroenergetskem vodu je brez elektrike ostalo 1681 odjemalcev, a so delvaci Elektra Maribor napako hitro odpravili. 

Kako pa je pri vas? Prek spodnjega obrazca nam lahko pošljete fotografije razmer pri vas.

Komentarjev 3
  • URIAH HEEP 18:33 30.januar 2014.

    Ja, ta prav sneg, ki se sploh ne topi, ko ga segrevaš z vžigalnikom.Isto poročajo z Srbije, Hrvaške, Bosne, Črne Gore in seveda tudi iz ZDA.http://www.strogopovjerljivo.com/13/nevjerovatno-lazni-snijeg-prijavljen-sirom-sad-a-674.html

  • texpower007 18:01 30.januar 2014.

    In zakaj dajete tok slik? 58 slik? sej je povsod sneg bel

  • texpower007 18:01 30.januar 2014.

    ja čudn... to kar alpe ne ustavijo pokasiramo vse mi v Ljubljani in naprej proti Zagrebu...