Slovenija
18 ogledov

Dobiček bo spet ukrojil Istrabenz

Žurnal24 main
Odločen, da spremeni kulturo Petrola.

“Zaradi visokih trošarin je Petrol lani prodal 98 milijonov litrov goriva manj, izgubil pa 7,6 milijona evrov prihodkov iz marž,” pravi predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek. Študijo, ki bo prikazala vse vplive trošarinske politike, pa so naftni trgovci naročili pri ekonomskem inštitutu pravne fakultete.

Ah, ti revizorji
Koliko dobička bo imel Petrol letos, bo tako kot lani odvisno od revizorjev. Ti se bodo morali strinjati o tem, po kakšni vrednosti bo Petrol knjižil naložbo v Istrabenz, NLB in druga podjetja. Od 40 milijonov evrov dobička pred slabitvami naj bi ga odneslo večji del. Za letos Petrol načrtuje 2,5 milijarde evrov prihodkov in 43 milijonov evrov dobička.

Kmalu jih bo petsto

Svetelšek pojasnjuje, da se ne bodo širili v druge države, možni pa so nakupi podjetij na območju nekdanje Jugoslavije, kjer so že prisotni. Na vseh teh trgih pa hočejo biti med prvimi tremi največjimi ponudniki.

Za naložbe bodo namenili 50 milijonov evrov. V Sloveniji bodo odprli sedem in obnovili dvajset bencinskih servisov, na Hrvaškem jih bodo zgradili osem, na Kosovu štiri in v Bosni dva. Konec leta bo imel Petrol predvidoma 443 bencinskih servisov, od tega 129 v tujini.

Elektrika za zdaj le za velike
Petrol namerava svojim kupcem ponuditi vse energente. Pred koncem leta bodo elektriko ponudili tudi gospodinjstvom, za začetek oziroma poskusno pa le redkim na določenem območju. Prodajo elektrike podjetjem nameravajo letos povečati za kar 48 odstotkov, v proizvodnjo pa večjih vlaganj pred letom 2012 ne načrtujejo.

“Od drugih se bomo ločili po kakovosti. Najbrž ste to v katerem podjetju že slišali, mi pa vemo, kako bomo to res storili,” napoveduje Svetelšek. Eden od korakov bo ureditev 20 najsodobnejših avtopralnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.