Slovenija
38 ogledov

Drama še kar brez šefa

Režiserka Ivana Djilas. Anže Petkovšek
Razpis padel. Ministrstvo ni izbralo ravnatelja SNG Drama, pojavljajo se očitki o politični (ne)izbiri.

"Očitno so na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) iskali način, kako razpisu ne bi nihče ustrezal," meni režiserka Ivana Djilas, ena izmed štirih neuspešnih kandidatov za ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama.

Na čelu ljubljanske ustanove kot vršilec dolžnosti ostaja Peter Sotošek Štular.

Ministrstvo ne komentira

Da sta odločbo prejela, sta potrdila dva kandidata. "Odločitve ne želim komentirati. Seveda sem upal, da bom izbran, zato sem se tudi prijavil, a nisem preveč razočaran," pojasnjuje dramatik Boštjan Tadel.

Djilasova pravi, da je, čeprav je niso izbrali, zadovoljna. "Podprla sta me oba sveta zavoda, kar je ključno. Zavrnili so me šele na ministrstvu."

Z MIZKŠ odgovarjajo le, da "dokler vsem kandidatom ni vročeno obvestilo o izidu razpisa, informacij ne moremo posredovati".

Komisija hoče izkušnje

Vseeno nam je uspelo pridobiti zaključke komisije, ki je s kandidati opravila razgovor. Menijo, da vsi štirje sicer "dosegajo prag primernosti, a ne brez določenih zadržkov".

Motilo jih je predvsem, da kandidati "izkazujejo neposredno pomanjkanje izkušenj na primerljivem delovnem mestu".

Čeprav menijo, da so kandidati primerni, dodajajo, da bi se za "vodenje osrednjega nacionalnega gledališča od kandidatov pričakovalo celotno izpolnjevanje meril".

Možne so tožbe

Zavrnjeni kandidati lahko zoper odločitev sprožijo tožbo, a ni jasno, ali bodo to tudi storili. Če sodimo po tem, koliko časa je potekalo izbiranje v tokratnem razpisu, bo Drama v najboljšem primeru brez novega vodstva vsaj še štiri mesece, a se bo izbiranje verjetno še zavleklo.

Tadel pravi, da za zavod "ni najboljše, da ostaja brez vodstva". Djilasova meni, da bodo razpis objavili, ko bo kandidat za ravnatelja že znan. Na razpis sta se sicer prijavila še Boris Mihalj in Mojca Jan Zoran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.