Slovenija
15121 ogledov

Država vam bo morda še letos omogočila nov način zaslužka

Vlada Klemen Boštjančič Vlada RS
Na Hrvaškem so izdali državne obveznice, ki jih lahko kupijo državljani. Minister za finance Klemen Boštjančič pravi, da se bo to zgodilo tudi pri nas.

"Imamo praktično pripravljeno vse za izdajo tudi tovrstnih obveznic. Izdaja na Hrvaškem je bila za dve leti, mi načrtujemo bolj dolgoročne obveznice, to je eden od ukrepov, ki jih bomo v prihodnosti izvedli, morda še letos," je na vprašanje Financ na novinarski konferenci po seji vlade povedal Boštjančič.

Zakaj tega še nismo storili? "Razlog, da še nismo, je v tem, da so razmere na kapitalskih trgih za Slovenijo še dovolj ugodne. Zadolževanje pri prebivalstvu ni samo alternativa, ampak ima tudi druge pozitivne učinke, to bomo tudi mi naredili. Imamo vse pripravljeno, da bi lahko letos to izvedli, ali bo letos ali prihodnje leto, še ni odločitve," je pojasnil Boštjančič. Kakšne obresti bo država ponudila državljanom, ki ji bodo posodile denar, še ni znano, je pa mogoče že za enoletni depozit v pri slovenskih bankah mogoče dobiti triodstotne obresti.

Na Hrvaškem je bilo minimalno vplačilo za državne obveznice 500 evrov, minimalna obrestna mera pa je bila določena pri 3,25 odstotka. 

Na obresti, ki jih prinesejo obveznice, je treba plačati 25-odstotni davek, medtem ko je tisoč evrov obresti na depozite oproščenih plačila davka, nad tem zneskom pa je prav tako treba plačati 25-odstotni davek. 

Komentiral je tudi danes predstavljeno Pomladansko napoved gospodarskih gibanj. "Pozitivno je, da je spodbudnejša od jesenske, tudi za evropsko gospodarstvo se najhujši scenariji ne bodo uresničili, naša največja gospodarska partnerica Nemčija naj bi se po napovedi Evropske komisije izognila recesiji, ne smemo pozabiti, da tveganja in negotovosti ostajajo," je dejal Boštjančič.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi Strategijo razvoja trga kapitala, ki predvideva tri stebre:

- digitalizacija in večanje vključenosti malih in srednjih podjetij,

- dodatna ponudba v obliki obveznic in

- spodbujanje finančnega izobraževanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • sandi76 20:06 02.marec 2023.

    Še ena lovska poteza vlade. In potem bodo vsi globoko začudeni, ko iz tega ne bo nič !

  • vera23 15:40 02.marec 2023.

    Strašen zaslužek. Obresti pokrijejo manj kot tretjino inflacije, za povrh 25% pobere furs. Res mislijo, da smo vsi idioti?

  • Soljatar 15:20 02.marec 2023.

    ta lolek naj gre rajš drva sekat, politiko in finance pa naj pusti pametnejšim in sposobnejšim od njega...ne razumem zakaj se eni ljudje stalno silijo nekam,kj er jim ni mesto in za kar nimajo sposobnosti, sam radi bi bli pomembni ...prikaži več in cenjeni?...a je to neka bipolarna motnja al kako?...ne štekam tega folka....