Slovenija
27 ogledov

Dva tisoč otrok brez vrtca

vrtec otroci Boštjan Tacol
Vpis v vrtce. Junija bodo znani točni podatki in objavljen seznam čakajočih.

Starši so v javne vrtce vpisali 4.964 otrok, od tega 4.159 do treh let in 805 otrok drugega starostnega obdobja.

To pomeni, da jih bo okoli dva tisoč ostalo brez vrtca, saj bo po besedah Marije Fabčič, vodje oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana (MOL), spomladi 2.850 prostih mest za otroke vseh starosti, točni podatki pa bodo znani junija po oblikovanju skupin v vrtcih.

Lani sprejeli 3.322 otrok

Zagotovo bodo vrtec dobili vsi, ki izpolnjujejo vse pogoje, tudi stalnost bivanja, kar pomeni, da so v MOL prijavljeni od 1. januarja 2011, in ki so obkrožili možnost kamorkoli.

Takih je 1.020 iz prvega starostnega obdobja in 65 iz drugega, medtem ko imajo maksimalno stalnost bivanja starši 2.631 otrok do treh let in starši 417 otrok nad tremi leti. Ali bodo ti vsi dobili prostor v vrtcu, kot so na MOL napovedovali, Fabčičeva ni odgovorila.

So pa v zadnjem šolskem letu v MOL v vrtce sprejeli 3.322 otrok; podobno pričakujejo za naslednje šolsko leto. Otrok, katerih starši nimajo dovolj dolgo stalnega prebivališča v MOL, je 1.400, 516 pa je otrok iz drugih občin.

Po napovedih Fabčičeve bodo letos zagotovili dva nova oddelka, naslednje leto 21 in leta 2014 39 oddelkov, da bi vključili čim več otrok.

"Poleg tega letos načrtujemo javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje za oddelke prvega starostnega obdobja, čakamo pa tudi na spremembe zakonodaje, ki jih vlada načrtuje v zvezi s spremembo normativov," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.