Slovenija
496 ogledov

Elan: Vsem delavcem vročili odpovedi ...

Revizorji bodo ugotavljali, ali je pri storitvah, ki jih je nekdanje vodstvo Ela Žurnal24 main
... a vsem so hkrati ponudili tudi možnost podpisa novih pogodb. Begunjski Elan sicer pod novimi lastniki beleži rast prodaje, a že v lanskem letu so napovedali nove okvirje plačnega in sistema nagrajevanja.

V zadnjem sporočilu za javnost s strani begunjskega Elana konec lanskega leta so bile izpostavljene vzpodbudne vesti. Elan, ki ga je leto prej kupila družba Wiltan Enterprises, ki je v lasti sklada VR Capital, in Merrill Lynch International, beleži rast prodaje v vseh treh divizijah - zimski, navtični in vetrni. V prvih treh mesecih leta naj bi zaradi dodatnih potreb celo na novo zaposlovali, delo naj bi dobilo od 70 do 80 ljudi.

Zakaj potem odpovedi in to vsem delavcem? Gre za odpovedi iz poslovnega razloga, vse odpovedi vključujejo tudi možnost nove pogodbe. "S spremembo lastništva družbe Elan, d. o. o., so se v družbi uveljavile nove smernice delovanja in poslovanja družbe, katerih uresničitev zahteva tudi organizacijsko prestrukturiranje določenih procesov znotraj družbe na način, da bodo kar najbolje podpirali zastavljene cilje," je med drugim navedeno v odpovedi z možnostjo nove pogodbe, ki smo jo prejeli v naše uredništvo.

Navedeno je, da se je delodajalec odločil vzpostaviti bolj pregledno, jasno in fleksibilno sistemizacijo delovnih mest ter poenostaviti plačni sistem in sistem nagrajevanja, in sicer tako, "da bo podpiral poslovne načrte družb v skupini Elan, zaposlene pa motiviral k doseganju zastavljenih ciljev".

gorenjska11.12.08..Begunje.. Elan.. proizvodnja smuci.. foto: Renata skrjanc... | Avtor: Renata Škrjanc Renata Škrjanc

Sindikat: Plačna masa celo nekoliko višja

Sindikalist Dušan Ferjan je za naš portal potrdil, da so odpovedi prejeli vsi delavci, a vsi tudi z možnostjo nove pogodbe. Na osnovi novo sprejete organizacije dela so v Elanu tik pred decembrskimi prazniki sprejeli nov Pravilnik o organiziranosti družb v skupini Elan, Akt o sistemizaciji delovnih mest in Akt o nagrajevanju delovne in poslovne uspešnosti ter napredovanju zaposlenih.

"Z dogovorom smo celo uspeli spogajati zvišanje plačne mase. Nihče več ne bo imel zgolj minimalne plače, skoraj vsi bodo za svoje delo prejemali več," je zagotovil Ferjan. Dodal je, da se v skladu z novo sistemizacijo število delovnih mest sicer zmanjšuje, ne zmanjšuje pa se število zaposlenih. Prav tako se vsem ukinejo dodatki, a hkrati poviša osnovna plača.

"Res je, da se bodo plače nekaterim delavcem zvišale več kot drugim in temu bi pripisal to, da ste novinarji sploh prejeli informacijo o teh odpovedih. Še enkrat bi poudaril, da ne gre za odpuščanje. Očitno pa so nekateri razočarani, ker bo nekdo drug v firmi dobil nekoliko višjo povišico."

Kot je za naš portal poudaril Ferjan nihče v Elanu ne bo odpuščen, vsem bodo ponudili nove pogodbe. Če se bodo delavci zanje odločili, pa je seveda na njih. Kot smo izvedeli, je težava pri delavcih predvsem v tem, ker za zdaj z novimi ponujenimi pogodbami niso prejeli natančnih izračunov; vedo, da se jim bodo povišale bruto plače, koliko bo - upoštevajoč, da bodo ukinjeni dodatki - to vplivalo na njihov novi neto prejemek, pa še ne vedo natančno.

Sindikalist Ferjan miri, da se bodo večini Elanovih delavcev neto plače zvišale, manj kot deset odstotkov naj bi bilo takšnih delavcev, ki se jim bodo plače znižale, pa še to le za največ 20 evrov.

Komentarjev 13
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:58 13.januar 2017.

    Pa plačat jim moraš odpravnino, če vse odpustiš iz poslovnih razlogov. Razen, če zapreš firmo in jo odpreš pod drugim imenom - recimo iz d.o.o. na d.d. ali pa iz Elan na Elan SKI.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:54 13.januar 2017.

    Že vem, kako izgleda to... zapreš firmo d.o.o. - jo daš v likvidacijo, ne rabiš plačat delavcem odpravnine. Odpreš novo firmo, recimo d.d. in na novo zaposliš stare delavce, s tem, da zaradi zaposlitve v novi firmi nimajo pravice do ...prikaži več odpravnine. Nato pomečeš ven tiste, ki jih ne rabiš. Že videno, že iskušeno. Ne hvala!V Avstriji pa to poteka drugače. Mesečno se plačuje odpravnino na državni posebni račun, delavec jo pobere ne glede na to, kdo je dal odpoved - delodajalec, ali delavec. S tem pride svoboda delodajalca za odpustitev in svoboda delavca za odpoved. Fora da v času pomanjkanja dela, delodajalec odpusti delavca, in mu ponudi novo pogodbo za čez recimo 2 meseca, v tem času pa delavec dobiva nadomestilo za delo.Kaj čem rečt, fer za vse.

  • ode 16:29 13.januar 2017.

    Pri nas se po naši zakonodaji nikakor ne moreš znebiti slabih delavcev, ker naši zakoni bolj ščitijo lenuhe in voluharje, kot dobre in pridne delavce, zveste delodajalcu. Edini način, da se jih znebiš je, da vse odpustiš iz poslovnih razlogov, ...prikaži več potem pa dobre pokličeš nazaj.