Slovenija
5378 ogledov

Pozor: Od danes veljajo ti novi ukrepi!

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Epidemija se širi, ti novi ukrepi veljajo od danes naprej.

Učenci in dijaki se po dobrem tednu počitnic vračajo v šolske klopi, a ob spremenjenih pogojih. V šolstvu bo samotestiranje učencev, dijakov in študentov odslej potekalo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Kljub izpolnjenemu pogoju preboleli, cepljeni (PC) pa je uporaba zaščitne maske po novem obvezna tudi v izobraževanju.

V ponedeljek je namreč začel veljati spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih.

Testiranje za delo na dva dni

Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur.

Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda. Ob predvidenem pogostejšem testiranju so na ministrstvu pripravili protokol, po katerem so učenci upravičeni do več testov kot doslej. Lekarnam so tako že v petek omogočili izdajanje dodatnih testov za samotestiranje. Te je možno prevzeti brezplačno, saj stroške krije proračun.

"Pozabili smo tudi na masko"

Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden poudaril, da izvajanje ukrepa PCT v družbi ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje pogoja je na terenu po ministrovih besedah prej izjema kot pravilo, opažajo pa tudi povečano število ponarejenih potrdil. "Tudi nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili," je opozoril Poklukar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 10:49 02.november 2021.

    Koliko časa si bodo upali zaj... davkoplačevalce? Ko se bo razkrilo ozadje in razkrili tudi zaslužki posvečenih - upam, da se bo tudi zadnjemu vernemu pristašu teh oblastnikov 'utrgalo' tako močno, da bo te osebke, te prodane duše (leve in ...prikaži večn desne, oboji 'držijo vrečo'), vendarle lahko pospešeno in za vedno odneslo izpred oči vseh nas, ki vse to plačujemo z nepotrebnimi vsakodnevnimi težavami, nekateri pa celo z življenji.

  • PaPajapopi 09:08 02.november 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !

  • kapibara 09:08 02.november 2021.

    Predvsem je potrebno Koritnika kontrolirati, tale pujs se je že lani "švercal" mimo pogojev- v lepotnem salonu