Slovenija
25 ogledov

Erjavec ostaja v koaliciji

Erjavec pravi, da je optimist in da bodo prepričali partnerje v vladi. (Foto: De Žurnal24 main
Po današnjem sestanku vlade Karl Erjavec in DeSUS ostajata v koaliciji, saj odločitev o zamrznitvi pokojnin ni bila sprejeta.

Dogovor naj bi bil po besedah prvaka DeSUS-a Karla Erjavca sprejet sredi avgusta. Takrat bo znan tudi razrez proračuna, ki je odvisen od dogovora o pokojninski reformi in zamrznitvi pokojnin. "Veliko smo se pogovarjali, pomembne stvari dogovorili, problemi pa ostajajo," je sestanek strnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Z zamrznitvijo pokojnin bi vlada na leto privarčevala med 60 in 70 milijonov evrov. A bi se zaradi tega veliko upokojencev znašlo pod pragom revščine, opozarja Erjavec.

Ukrepi se morajo dotakniti vseh, ne samo tistih, ki so najbolj ranljivi. Še vedno pa niso v zadostni meri obremenjeni kapital, luksuz ...
Karl Erjavec

To bi zaradi potrebe po povišanju zahtev po socialni pomoči pomenilo zgolj prenašanje denarja iz ene v drugo blagajno, dodaja.

"Pričakujem, da bomo s svojimi stališči prepričali premierja Boruta Pahorja in ministre, ki se zavzemajo za zamrznitev. Sem optimističen, saj imamo nenazadnje podporo tudi v delu SD," je dopoldne povedal Erjavec.

Erjavec meni, da bo formula, po kateri bi se pokojnine tudi v prihodnje poviševale, kompromis. DeSUS predlaga poviševanje v razmerju 80:20 glede na rast plač in življenjskih stroškov, medtem ko vladni predlog predvideva razmerje 60:40.

Za zamrznitev pokojnin naj bi si sicer prizadevali predvsem ministri iz krizne skupine, denimo Mitja Gaspari in Franc Križanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.