Slovenija
7081 ogledov

Evropski poslanci so lahko tudi dober finančni vir svoji stranki

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank Saša Despot
Poslanec Evropskega parlamenta letno prejme 59 tisoč evrov dodatka za za splošne stroške. Kako porabi ta pavšalni znesek, mu ni treba dokazovati. Nekateri slovenski poslanci ta sredstva pretočijo na račune svojih političnih strank. Številke skrivajo, čeprav jih Evropski parlament vzpodbuja k transparentnosti in odgovornosti do svojih volivcev ter javni objavi porabe.

Poslanci Evropskega parlamenta poleg plače in drugih nadomestil, prejemajo tudi nadomestilo splošnih stroškov (GEA) v višini 4950 evrov. Ta pavšalni znesek je namenjen kritju stroškov delovanja in vzdrževanja pisarne, pisarniškega materiala in dokumentacije, stroškov pisarniške opreme, reprezentativne dejavnosti ...  

Skoraj 300 tisoč evrov na mandat

"Uporablja se pavšalni znesek, ker se tako varuje neodvisnost mandata in ker je ta oblika plačila stroškovno najučinkovitejša," pojasnjujejo pri tiskovni službi Evropskega parlamenta (EP). Evropskim poslancem ni treba poročati, za kaj točno denar porabijo, niti jim ni treba hraniti računov. Vsak evropski poslanec tako na leto razpolaga z več kot 59 tisočaki splošnega dodatka, v petih letih, kolikor traja mandat, pa to znaša 297.000 evrov.

Tomc in Zver najemnino plačujeta stranki SDS

Pisarna nosilke liste SDS Romane Tomc se nahaja na Trstenjakovi 8, kjer je tudi sedež stranke SDS, najemnino za pisarno tako plačuje SDS. Za poslanko sta že dva mandata, zdaj se poteguje za tretjega.  V njenem prvem mandatu je pavšal znašal 4.513 evrov, kar pomeni okoli 260.000 evrov na mandat. Skupno se je torej k stranki SDS preko Romane Tomc k stranki SDS lahko prelilo okoli pol milijona evrov. "Sredstva, namenjena delovanju pisarne, porabljam v skladu s pravili EP," pravi poslanka.  

volitve v evropski parlament 2019, Milan Zver | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Evropski poslanec Milan Zver na naša vprašanja glede porabe sredstev ni odgovoril, vendar je iz javnih podatkov razvidno, da je tudi njegova pisarna na Trstenjakovi 8, kjer je sedež SDS. Milan Zver je veteran med slovenskimi evroposlanci in je oddelal že tri mandate, kar pomeni, da je od EP prejel že več kot 700 tisoč evrov. Kolikšen del je pretočil k SDS, lahko samo ugibamo.   

Tako Tomc kot Zver sta v predvolilnih soočenjih pred petimi letu zagotovila, da sta pripravljena razkriti prerez stroškov, vendar tega nista storila.

Tomc podatkov ne razkriva, zavaja glede nadzora

Tomc javnosti ne razkriva, kolikšna je najemnina, ki jo za pisarno plačuje SDS-u, kot tudi ne, kako velika je njena pisarna in koliko denarja ji po plačilu najemnine ostane in zakaj ga porabi. "Najemna pogodba je sklenjena s stranko SDS. Poslovno sodelovanje izpolnjuje vse pogoje, ki jih določa EP. Nadzor nad pravilnostjo finančnega poslovanja za najem opravljata Evropski parlament in Računsko sodišče," poudarja Tomc.

Evropski parlament: Poslanci ste odgovorni svojim volivcem!

A slednji trditvi nosilke liste SDS Romane Tomc ne držita popolnoma. "Nadzor nad porabo sredstev, ki jih EU poslanci prejmejo neposredno od Evropskega parlamenta, ni v pristojnosti računskega sodišča," pojasnjujejo na Računskem sodišču (RS). SDS je revidiran na podlagi na podlagi Zakona o političnih strankah. "V tej reviziji ne preverjamo poslovanja evropske poslanke. Preverjamo torej tiste transakcije, ki jih je  politična stranka izvedla v revidiranem letu preko njenih odprtih transakcijskih računov za redno poslovanje in za posamezne volitve. To pomeni, da revidiramo tudi transakcije v povezavi z najemno pogodbo, če je na primer stranka poslanki oddala v najem pisarno." 

Prav tako en drži, da porabo pavšala nadzira Eropski parlament, ki sicer poslancem omogoča, da presežke neporabljenega pavšala vrnejo. "Poslanci sami so odgovorni za uporabo sredstev GEA v skladu s pravili, in odgovarjajo volivcem!" poudarjajo pri Evropskem parlamentu, kjer poslance nagovarjajo, da svoje izdatke objavljajo na spletu na pregleden in dostopen način, da bi povečali preglednost in odgovornost. A razen Irene Joveve tega ni storil noben slovenski poslanec. 

SDS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poslanci Evropskega parlamenta morajo za prejem dodatka odpreti bančni račun, ki je ločen od njihove plače. "Ta račun lahko poslanci prepustijo v nadzor zunanjemu revizorju, svoje izdatke pa objavljajo na spletu na pregleden in dostopen način, da bi povečali preglednost in odgovornost," pravijo v Evropskem parlamentu. 

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Stranki plačuje tudi Ljudmila Novak

Evropska sredstva se preko najemnine k stranki stekajo tudi pri poslanki Ljudmili Novak, ki najemnino za pisarno evropske poslanke plačuje lastniku prostorov, to je NSi. Kako velika je njena pisarna ter kolikšna je najemnina, ne razkriva niti Novak. "Poslanski pavšal porabim za najem prostorov, ki vključuje tudi souporabo potrebne infrastrukture, konferenčne dvorane, internetne povezave, čiščenje in komunalne storitve," opisuje Novak. 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Joveva edina objavila vse podrobnosti

"Že v predvolilni kampanji leta 2019 sem obljubila, da bom javno objavljala mesečni prerez porabe pavšala, ki ga posodabljam vsak mesec. Vse podrobnosti glede tega najdete tukaj: https://www.irenajoveva.si/o-meni/prejemki/," sporoča Joveva, ki si 140 m2 prostorov na Kersnikovi ulici 3 deli z evropskim poslancem Klemnom Grošljem.  

Lastnik prostorov je fizična oseba, najemnina s stroški znaša 1.640,00 evrov mesečno, poslanca jo plačujeta izmenično. Pavšal Joveva poleg uporablja še za naročnine na raznorazne medije, tehnično opremo in stroške reprezentance, ko gre za obisk Slovencev v EP. "Bistvo pri tem pavšalu je – kar se mene tiče – nujno zavedanje, da ta pavšal ni del naše plače. Žal mi je, da se tega ne zavedajo vsi kolegice in kolegi," pravi Joveva.

Višek bi dala v dobrodelne namene

Poslanci lahko zahtevajo celoten ali delni znesek za GEA zneske, ki niso bili porabljeni, lahko povrnejo.  "V bistvu s preostankom ne počnem čisto nič, pustim ga na bančnem računu in porabim, kolikor je to potrebno. Če bo karkoli ostalo “viška” ob koncu mandata, bom najprej vprašala oziroma prosila pristojne, če lahko preostanek namenim v dobrodelne namene (neodvisno od tega, ali bom spet izvoljena ali ne). Če bo odgovor ne, bom višek seveda vrnila Evropskemu parlamentu."

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nemec ima kar dve pisarni

Z razkrivanjem podatkov javnosti ni imel težav tudi evropski poslanec Matjaž Nemec, nosilec liste SD, ki ima 45 m2 veliko pisarno na Kotnikovi 29 v Ljubljani. Za najemnino da 600 evrov mesečno, pripadajoči stroški pa znašajo nekaj čez 200 evrov. Prostor je najel od poslovnega subjekta preko oglasa na portalu za oddajo ali nakup nepremičnin. 

Iz sredstev, ki jih Evropski parlament namenja za pisarne v matični državi, Nemec plačuje tudi pisarno v Novi Gorici na Kidričevi ulici 9 v velikosti 28 m2, za katero najemnina okoli 250 evrov. Okoli tisoč evrov da za mesečne naročnine telekomunikacijskih naprav in interneta, naročnine medijev in spletnih aplikacij (kliping servis), pisarniški material in opremo, stroški za reprezentanco pa znašajo okoli 400 evrov mesečno.

Evropski parlament je leta 2015 skupini novinarjev zavrnil dostop do dokumentov o splošnih mesečnih izdatkih evropskih poslancev in se pri tem skliceval na zaščito osebnih podatkov. "Pravila o varstvu osebnih podatkov je treba spremeniti tako, da bo Evropski parlament deloval bolj transparentno. To je po aferi QuatarGate še bolj nujno kot pred tem. Evropski parlament velja za najbolj demokratično institucijo EU, ker so članic neposredno izvoljeni s strani državljanov. A to mora spremljati zadostna legitimnost, ki pa jo nepreglednost porabe pavšala, ki ni zanemarljivega zneska, zmanjšuje," pravi pravnica in strokovnjakinja za evropsko pravo Janja Hojnik. 

Mesečno mu je tako ostalo še 2000 evrov. "Iz tega naslova smo v zadnjih dveh letih gostili v Evropskem parlamentu več odmevnih razstav in dogodkov, na primer o delu in življenju Borisa Pahorja ter o organizacijama TIGR in Borba. Stroški so vključevali tudi povračilo potnih stroškov in nastanitev panelistov ipd," še sporočajo iz pisarne. 

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek
Nemčev poslanski kolega Milan Brglez, ki prav tako ponovno kandidira, ima večjo in dražjo pisarno na Trubarjevi 2 v Ljubljani. Pisarna ima s sanitarijami okoli 40 m2, večnamenski prostor pa še okoli 40 m2. Najemnino plačuje lastniku prostora, maja je za najem plačal 1870 evrov. Preostanek, torej okoli tri tisoč evrov, Brglez nameni za variabilne stroške, dogodke v pisarni in drugod, promocijski material, potrebe pisarne, so sporočili z njegove pisarne.

Bogovič na istem naslovu kot SLS

Evropski poslanec Franc Bogovič najema pisarniške prostore v Poslovni zgradbi Šiška, na Gospodinjski ulici 8, v Ljubljani. Lastnik prostorov je PJAGODIC d.o.o.., sporoča Bogovič, iz javno dostopnih podatkov pa je razvidno, da ima na tem naslovu prostore tudi stranka SLS. Mesečna najemnina za 63,7 m2, kar zajema pisarniške in delež skupnih prostorov ter eno parkirno mesto, znaša 824,40 evrov. 

Bogovič porabo ostalega dela pavšala opisuje kot ostali, brez številk, denar iz pavšala gre za obratovalne stroške, pisarniško opremo, telekomunikacije, stroške reprezentance, nakup časopisov, knjig... Sredstva uporablja za organizacijo dogodkov bodisi v Sloveniji ali v Bruslju oz. Strasbourgu."Sredstva, ki jih prejmem iz tega naslova, se nakazujejo na ločen TRR, s katerim opravlja računovodja. Morebitni preostanek mesečnih sredstev ostane na računu in se prenese v naslednji mesec," pravi Bogovič, ki kandidira na listi SLS, ki jo sicer vodi Peter Gregorič. Na prejšnjih volitvah je bil Bogovič izvoljen na skupni listi SDS in SLS. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Leon
    Leon 08:38 29.maj 2024.

    Janševo osebno sporočilo v elektronskih nabiralnikih: 'Živijo, Marija!' ZDRAVO SEM JANEZ IZ BUTAL .😂😂😂

  • atamama 18:41 28.maj 2024.

    In poanta vsega in vseh ugotovitev.....denar je sveta vladar....kdor maže ta vozi....na nobenem denarju ne piše kdo ti ga je dal ampak kdo ga je izdal.... In še pa še pregovorov, ki veljajo za nekako cca 2000 aktivnih politikov. Doslej ...prikaži več smo videli, da ''politično sodelaovanje'' ima skupni imenovalec s katerim vsi politiki računajo, in to je denar. Zgornji del ulomka, koliko, pa se pač prilagaja....

  • Kmodri_ 17:47 28.maj 2024.

    Jajo ima na naslovnici fotki nad glavo svetniški krog! Kdaj so ga križali?