Slovenija
34 ogledov

Fakultete brez strehe

Univerzitetni prostor Novo mesto so poimenovali konzorcij, ki združuje novomeške Žurnal24 main
Za zdaj konzorcij. Univerza ostaja le želja, univerzitetni kampus pa tudi.
340 študentov
Izobrazba. Fakulteto za informacijske študije bo letos obiskovalo 250 študentov, na fakulteti za uporabne družbene študije s sedežem v Novi Gorici bo v Novem mestu 60 študentov, 30 pa jih bo na fakulteti za organizacijske študije.

  “Do ustanovitve univerze v Novem mestu mora priti prej ali slej,” je ob predstavitvi študijskih programov treh fakultet in ene, ki bo študente vpisala prihodnje leto, dejal Miha Japelj, predsednik društva Dolenjska akademska pobuda. Kdaj naj bi se to zgodilo, zdaj ne napoveduje nihče več, prav tako ne tega, kdaj naj bi v Drgančevju zrasel načrtovani univerzitetni kampus.

Prostori zasilni
Fakulteta za informacijske študije, fakulteta za uporabne družbene študije in fakulteta za organizacijske študije zdaj delujejo v prostorih univerzitetnega in raziskovalnega središča ter v najetih prostorih na dveh lokacijah. “To je tako za študente kot naš razvoj in ugled slabo, zato iščemo možnosti nakupa prostorov, ko pa bi se uresničil kampus, bi te prostore prodali in se preselili tja,” je povedal Janez Povh, dekan fakultete za informacijske študije.

Vendarle kampus
Zakaj projekt kampusa v Drgančevju stoji v predalih, je po besedah Boruta Rončevića, direktorja univerzitetnega in raziskovalnega središča, cel kup razlogov, a kot je pojasnil, uradna politika novomeške občine glede tega ostaja nespremenjena. “Projekt, ki je bil pred krizo ocenjen na 50 milijonov evrov, smo racionalizirali, tako da bi ga bilo možno za potrebe nadaljnjih 20 let zgraditi za 35 tisoč evrov. To je manj, kot je na primer strošek medicinske fakultete v Mariboru,” je končal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.