Slovenija
10 ogledov

Fiskalno pravilo ima podporo vseh strank

ustava bobo
1/6
Žurnal24 main
Fiskalno pravilo o največji dovoljeni zadolženosti države ima odprto pot, da postane del ustave, saj so parlamentarne stranke danes napovedale podporo njegovemu vnosu v temeljni pravni akt države. Tudi ustavna komisija je nato že prižgala zeleno luč.

Premier Janez Janša je po srečanju predstavnikov strank povedal, da je fiskalno pravilo temelj stabilnega razvoja Slovenije in pomemben signal države svetu, služi pa tudi kot dodatno sidro pri presoji o referendumih.

Člani ustavne komisije DZ so po dogovoru vrha slovenske politike potrdili predlog sklepov strokovne skupine, zanj je glasovalo 18 članov, eden pa se je vzdržal. Se pa komisija tudi strinja s strokovno komisijo, da mora vlada predlog na določenih mestih spremeniti in dopolniti.

Poslanci naj bi najverjetneje še v sredo na plenarni seji DZ potrdili ta sklep in tako uradno začeli postopek spreminjanja 148. člena najvišjega pravnega akta v državi.

Tri Janševe točke

Janša je pomen vnosa fiskalnega pravila v ustavo, kar bi po njegovih željah DZ potrdil še ta mesec, ponazoril s tremi točkami.

Prvič, fiskalno pravilo na ustavni ravni predstavlja temelj za trajnostni razvoj Slovenije brez nihanj in velikih kriz.

Drugič, Janša v tem vidi signal države zunanjemu okolju, še posebej vlagateljem, da je Slovenija dolgoročno stabilno okolje. To bo po njegovih besedah znižalo ceno zadolževanja Slovenije.

Pod tretjo točko pa premier pravi, da vnos fiskalnega pravila v ustavo sicer ne pomeni prepovedi referenduma, gre pa za dodatno sidro za presojo ustavnega sodišča glede referendumov o zakonih, ki sledijo cilju fiskalnega pravila.

Pahor: To ni hkrati podpora predlaganemu varčevanju

Predsednik opozicijskih Socialnih demokratov Borut Pahor meni, da bi bil sprejem pravila politični znak, da Slovenija dozoreva, kot slabo lastnost tega pa vidi preveliko moč ustavnega sodišča. To bo namreč po njegovem presojalo o fiskalnih posledicah odločitve vlade in parlamenta in s tem pridobilo moč izvršne in zakonodajne veje oblasti glede fiskalnih ukrepov. Vseeno pa Pahor  to šteje za manjšo škodo od tiste, ki bi jo pomenila zavrnitev fiskalnega pravila.

"Uravnotežen proračun je nekaj, kar je bistvenega pomena za uspešen izhod Slovenije iz krize," je menil, a hkrati opozoril, da podpora fiskalnemu pravilu ne pomeni hkrati tudi podporo SD varčevalnim ukrepom vlade.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je bil glede podpore fiskalnega pravila pred novinarji bolj kratek: "Pogovor je bil dober, predlog strokovne komisije bomo podprli."

Komentarjev 2
  • Fertel 20:19 11.april 2012.

    To je samo začetek, nato sledi prehod v sistem Severne Koreje.

  • izRODEk 21:13 10.april 2012.

    Zapis zlatega pravila v ustavo pomeni začetek fašistične Evrope in konec socialne države!