Slovenija
22 ogledov

Gantar bo še predsednik državnega zbora

Gantar po besedah SDS ščiti kapitalistične interese. A predsednik je prepričan, Žurnal24 main
Pavel Gantar bo kljub izstopu stranke Zares iz koalicije zaenkrat še naprej opravljal funkcijo predsednika DZ. Premier Borut Pahor je njegovo odločitev pozdravil in se mu za to potezo zahvalil.

"Svojo funkcijo predsednika državnega zbora opravljam tako, kot da bi jo opravljal do konca mandata," je dejal Gantar, sicer član stranke Zares. Če pa bo prišlo do kakšnih sprememb glede njegove pripravljenosti do vodenja DZ, bodo, kot pravi, te spremembe zagotovo usklajene z vsemi dejavniki in političnimi strankami v parlamentu, posebej z največjo stranko.

Gantar se sicer zaveda, da je stranka, ki ji pripada, izstopila iz vlade in koalicije ter da je mandat predsednika DZ povezan s koalicijskim dogovorom. "Vendar pa se je obenem tudi treba zavedati, da je državni zbor zakonodajna veja oblasti, da gre tu za drugo najpomembnejšo funkcijo v državi tudi za namestništvo predsednika republike," pravi.

Noče namreč, da bi s kakšno morebiti nepremišljeno potezo tudi sam povzročil krizo slovenskega parlamenta. Ne more napovedati, kdaj bi se te morebitne spremembe lahko zgodile, "ker lahko to samo po sebi slabi funkcijo predsednika DZ".

Pahor: Gantarjeva odločitev državotvorna

Pahor je Gantarjevo odločitev pozdravil. Kot je poudaril, je funkcija predsednika DZ "ta hip najbolj odgovorna in najbolj vplivna politična funkcija v Sloveniji", zato se mu zdi Gantarjeva odločitev državotvorna, ker ohranja potrebne politične vzvode, da to politično negotovost premagamo.

To, da je stranka predsednika DZ sedaj v opoziciji, Pahorja "niti najmanj ne vznemirja niti najmanj ne moti". Poudarja, da je Gantar politična osebnost z visoko integriteto, zato je premier popolnoma prepričan, da bo Gantar vodil DZ po svojih najboljših močeh in tako, kot ga mora.

Če bi se Gantar odločil drugače in bi se sedaj odločil za odstop, bi se namreč politična kriza po mnenju premierja začela ta hip. Kot je še dejal, bo Gantarjeva odločitev, da še ostane predsednik DZ, pripomogla k temu, da se bo Slovenja v času politične negotovosti lažje, brez velikih političnih, gospodarskih in socialnih stroškov premaknila bližje k izhodu iz negotovosti. Izhod bo po njegovih besedah verjetno pomenilo glasovanje o zaupnici manjšinski vladi. Če bo to zaupanje dobil, potem se bo odločil bržkone tudi za rekonstrukcijo vlade, ki bo ožja, napoveduje premier.

Komentarjev 1
  • Disident 18:13 21.junij 2011.

    vsi so ista rdeča mafija, Gantar bi moral odstopit, če njegova stranka ni v vladi