Slovenija
26 ogledov

Garancije SCT bi lahko potopile panogo

NLB Boštjan Tacol
Največ garancij družbe SCT v stečaju ima NLB, pri čemer so skoraj vse nezavarovane. Tošič: postavlja se vprašanje odgovornosti banke.

Unovčitev garancij družbe SCT v stečaju lahko povzroči propad praktično celotnega slovenskega gradbeništva, opozarja stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič. Največ garancij, za 110 milijonov evrov, ima NLB, pri čemer so skoraj vse, 95 odstotkov, nezavarovane.

V primeru unovčitve bi torej neposredno bremenile NLB, zato se postavlja vprašanje odgovornosti banke, ki je nezavarovane garancije odobrila, opozarja Benigar Tošič.

Benigar Tošič se je v sredo pogovarjal z Družbo za avtoceste v RS (Dars) in Novo Ljubljansko banko (NLB) o podaljšanju garancij, ki se po njegovih besedah iztečejo 30. junija.

Odločilen dan bo torek, ko naj bi bila znana končna odločitev banke. Stečajni upravitelj mora nato, v primeru pozitivne rešitve, pridobiti še soglasje sodišča.

Prizadelo bi vse partnerje

Unovčevanje garancij bi prizadelo tudi vse partnerje, ki so z SCT sodelovali pri projektih in so tudi soodgovorni za izpolnjevanje obveznosti. Po besedah upravitelja bi lahko unovčitev garancij obremenila praktično vso panogo.

V primeru podaljšanja garancij bi nato morali partnerji na novo opredeliti razmerja - kdo bi lahko dela dokončal in prevzel garancije, pri čemer je po besedah Benigar Tošiča pomembno tudi vprašanje kreditne sposobnosti posamezne družbe.

Začel teči 15-dnevni rok

Stečajni upravitelj je sicer v torek in sredo vsem delavcem SCT, kolikor jih je bilo na seznamu, ki ga je dobil v družbi, in sicer 740, izročil odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

S tem je začel tudi teči 15-dnevni odpovedni rok, po izteku katerega se bodo lahko delavci prijavili na zavodu za zaposlovanje in (in prav tako prek zavoda) podali vlogo na jamstveni in preživninski sklad.

Komentarjev 1
  • nergač 13:19 23.junij 2011.

    men se pa za par jurčkov trikrat zavarujejo, pa še k notarju me peljejo, da podpišem...tukaj pa milijoni letijo kot perje: enega tebi, enega meni...