Slovenija
7590 ogledov

Golob in Han se ne strinjata, ali je vlada na volitvah zmagala ali izgubila

Matjaž Han
1/3
Saša Despot
Na evropskih volitvah je štiri mandate dobila SDS, dva mandata Svoboda, Vesna, Nova Slovenija in SD pa so dobili po en mandat.

Predsednik vlade Robert Golob je sicer napovedal zmago leve sredine, a je levica dobila le štiri mandate, po polovici preštetih glasov pa je celo kazalo, da bo v parlament prišla SLS in ne SD, takrat je Janša ocenil, da takšnega poraza tranzicijska levica še ni doživela.

"Svoboda je dosegla vse tri cilje, visoko volilno udeležbo, najvišjo v zgodovini, na vseh treh referendumih smo dosegli rezultat za in naš odstotek, ki je skoraj 22 odstotkov, je več, kot smo načrtovali. Kako se je matematika kasneje izšla s poslanskimi mandati, je manjša smola, ampak nič za to," je povedal Golob.

evropske volitve 2024,  Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri SDS je veliko presenečenje Zala Tomašič, ki je bila tako kot Borut Pahor leta 2004 izvoljena s preferenčnimi glasovi z zadnjega mesta na listi in prehitela tudi političnega starega mačka Franca Kanglerja. Branko Grims je s preferenčnimi glasovi prehitel Aleša Hojsa in Franca Breznika, ki sta bila na listi uvrščena pred njim. 

 | Avtor:

 | Avtor:

V Svobodi je Marjan Šarec s šestega mesta prehitel Mateja Graha, predsednika Gibanja Svoboda Mladi, ki je bil na glasovnici na drugem mestu in je na podlagi predvolilnih raziskav javnega mnenja gotovo računal na poslanski mandat. Ali bo Šarec prevzel mandat in zapustil mesto ministra za obrambo, preberite tukaj.

evropske volitve 2024, Svoboda | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vesna, ki je ni v parlamentu, je prehitela NSi, SD in Levico.

Drama med SLS in SD

Veliko presenečenje volitev je SLS, po polovici preštetih glasov so imeli evropskega poslanca, a jih je kasneje prehitela SD in jim prevzela mandat, še ob enih zjutraj je bilo dramatično.

Eden od velikih poražencev je Levica, ki je zbrala le 4,6 odstotka glasov, le malo več kot Resnica.

"Koalicija je doživela poraz, težko rečemo, da smo zadovoljni, ampak SD smo z državnozborskih volitev rezultat popravili. Če tri koalicijske stranke dobijo tri poslance, je to slab rezultat," je povedal ob enih zjutraj. 

 | Avtor:

Tokratne volitve je zaznamovalo tudi neverjetno dolgo preštevanje glasovnic. Ko smo direktorja Državne volilne komisije vprašali za eno od volišč, kako je mogoče, da štetje traja tako dolgo, je odgovoril: "Lahko vam konkretno povem, klicali smo v Tolmin, gospe že noge otekajo. Tako da, zdaj smo poslali še nekoga v okrepitev, da to vendarle vnese, da nam ne bo zaspala tam." Več na tej povezavi.

Komentarjev 44
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:52 10.junij 2024.

    Grem raje enga zvit

  • Soljatar 10:37 10.junij 2024.

    svoboda je dosegla visoko volilno udeležbo?...za take lažnjive izjave bi moral bit golobar tepen...

  • jan631 10:06 10.junij 2024.

    Hamasovi džihadisti pa so jih dobili po penzlu. Vladna koalicija dobi 3 poslance od 9. in razglasi zmago. Je tip nor, ali pa je stalno na drogah?