Slovenija
2944 ogledov

Golob in Janša, tako drugačna, a tako podobna. Si res ne zaslužimo več?

Predate poslov Anže Petkovšek Predsednik vlade Robert Golob je na Gregorčičevi 20 prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše.
Zadnje soočenje, ki je bilo v četrtek na RTV Slovenija, je bilo svetla točka dogajanja pred Evropskimi volitvami. Tokrat je bilo namreč res govora o Evropski uniji, o evropskih temah in dobro podkovani in pripravljeni voditeljici in voditelj oddaje so kandidatkam in kandidatom za evropske poslance postavljali konkretna, podrobna vprašanja ter tudi manj prijetna podvprašanja, zato smo bili gledalci večkrat priča neznanju, nepoznavanju in ponavljanju naučenih in praznih besed. Na eni in na drugi strani političnega pola.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Korektno finalno soočenje, ki ga je pripravila javna radiotelevizija, bi moralo biti pika na i odločitvi, katero stranko ali ime obkrožiti na nedeljskih volitvah, a po vseh puhlicah, ki smo jih slišali med dolgočasno, neizrazito in predvsem neinovativno in bledo predvolilno kampanjo strank, ki se potegujejo za mesta v Bruslju, je piko na i težko postaviti. Da pravzaprav ne vedo, s čim bi na evropskih volitvah nagovarjale volivce, so politične stranke pokazale že s slogani in plakati, s katerih so nagovarjali volivce, ki so si bolj ali manj podobni.  

Predsednik vladajoče stranke Rober Golob in predsednik največje koalicijske stranke Janez Janša sta delovala z roko v roki. Namesto da bi govorila o evropskih temah, sta uporabila staro in preizkušeno formulo "antijanša" oziroma "antigolob" in hkrati razvnemala notranjepolitična trenja, ki nimajo nobene povezave z evropskimi volitvami. Golob je pred evropskimi volitvami pohitel s priznanjem Palestine, ne da bi pojasnil, katera "pričakovanja" sta izpolnili sprti strani na Bližnjem vzhodu, ki je bila po Golobovi napovedi "inovativnega" postopka pogoj za priznanje Palestine. Janša je skušal priznanje preprečiti, oziroma ga vsaj zamakniti z napovedjo referenduma. Nato je udaril še z dvomom v izvedbo predčasnih volitev in s svojimi podaniki celo pozval k njihovemu bojkotu. Janša je sicer izgubil na obeh frontah, Palestina je priznana in udeležba na predčasnih volitvah bistveno presega udeležbo na predčasnih volitvah pred volitvami 2019, a je pustil svoj pečat. Goloba je v ciljni ravnini zadela puščica njegovega nekdanjega poslanca Klemna Grošlja, ki je tik pred volitvami do podrobnosti razkril, kako so potekala kupčkanja na listi Gibanja Svoboda in nad Golobom pustil temno senco, ko ga je obtožil, da je pri sestavi liste dovolil vpletanje tretje strani, Srbije.

Velikokrat te dni slišimo, da gre za najpomembnejše evropske volitve. Pustimo ob strani dejstvo, da je bilo o tem govora že pred prejšnjimi volitvami, dejstvo je, da je Evropa ob podnebni, prehranski, energetski krizi ter grožnji širjenja konfliktov, res na prelomnici. Pridružitev Evropski uniji je bil prvi cilj samostojne Slovenije in je največji dosežek samostojne Slovenije. A slovenski politiki so popolnoma oddaljeni od Evropske unije in zaradi tega smo od nje oddaljeni tudi ljudje. Obnašamo se, kot nas učijo naši politiki, v primerjavi z ostalimi evropskimi narodi smo bistveno bolj polni ust hvale na račun doprinosa EU, a pri tem na volitve ne hodimo.

Menda ima ljudstvo takšne politike, kot si jih zasluži. Politiki naj bi nam odprli oči glede vloge in pomena Evropskega parlamenta, ki naj bi bil vzor demokratičnega obnašanja in tisti, ki oblikuje evropsko politiko, a dobili smo le še en prikaz notranjepolitičnih zdrah, daleč od civilizirane in demokratične skupnosti, ki naj bi ji pripadali. Namesto evropskih volitev je tako pred nami zgolj in samo še en referendum, za ali proti Golobu oziroma Janši. Si res ne zaslužimo več?

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 37
  • Stane Adamič 08:51 13.junij 2024.

    Ko vse zafurajo bi radi pomešali svinje z dragulji.

  • Stane Adamič 10:42 08.junij 2024.

    Kako se DRUŽBENOPOLITIČNI DELAVCI trudijo, da bi janšo pomešali z drekom.

  • sandi76 19:21 07.junij 2024.

    Narod si definitivno zasluži več, ampak v slo politikantski greznici je to pač najboljše, kar ta svet izvrže !