Slovenija
9026 ogledov

Golob o sporu z Bobnar: "Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna"

seja državnega zbora Robert Golob Državni zbor/Sušnik Matija
Robert Golob moral spregovoriti.

Po tem, ko predsednik vlade Robert Golob še ni komentiral odstopa ministrice Tatjane Bobnar in odgovoril na očitke o političnem vmešavanju v delo policije, bo danes moral odgovoriti na več poslanskih vprašanj na to temo.

Golob: Depolitizacijo smo obljubili

"Pred volitvami sem bil na vsakem soočenju vprašan, ali bom šel v koalicijo s SDS. In danes lahko ponovim, da ne, ne pri sestavljanju vlade ne pri upravljanju z RTV in tudi ne pri upravljanju s Policijo," je  razlago začel Golob. Golob je spomnil na svojo zavezo, dano pred volitvami glede depolitizacije vseh podsistemov, ki je "neke druge leve vlade" niso izpolnile. "Tako velik odstotek glasov smo dobili, ker smo ljudi prepričali, da bomo to, kar obljubljamo, tudi izpolnili." 

Golob je najprej odgovarjal na vprašanje poslanke NSi Vide Čadonič Špelič, ki jo je zanimalo, ali je politika ostala pred vrati direktorja Policije in kakšno sporočilo premier daje uradnikom, se bodo morali odpovedati strokovnosti in se ukloniti političnim navodilom?

"Vsa kadrovanja je opravila ministrica"

"Veste, kaj je razlika med Gibanjem Svoboda in nami? Da mi nikoli ne postavljamo nekoga s strankarsko izkaznico. Ko boste pregledali seznam o 67 zamenjavah, nihče iz Svobode ni vedel in niti predlagal teh zamenjav. Niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katero koli funkcijo, v Policiji in na MNZ, ni prišlo od drugje kot izključno od ministrice," je dejal Golob.
"Res pa je, da smo se, preden sta bila imenovana ministrica in Boštjan Lindav v policijo, dobili in se spoznali v poslanski skupini in takrat smo se pogovarjali tudi o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah, in da se njihova strokovnost preveri. In to je tudi vse," je dejal Golob.

Vzrok za spor po besedah Goloba banalen

Golob je poudaril, da je bila vlada izjemno ponosna na delo ministrice Bobnar v prvih petih mesecih. "Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna in ni bila to, da je gospod Lindav dobil dodaten čas, da izpelje stvari, za katere se je sam zavezal, ne meni, ministrici. Točka preloma je nastopila po 21. 11., ko se je tukaj sprožilo poslansko vprašanje varovanja mene in moje družine. In s tem se je začela politizacija moje pravice do izbire, kdo bo varoval mene in mojo družino. Na tej točki sva se žal razšla."

Glede pritiskov na ministrico Bobnar Golob pravi. "Sam sem o tem slišal prvič pred desetimi dnevi, ko je o tem že obvestila medije." Dejstvo, da je ministrica najprej obvestila medije pa po Golobovem mnenju pomeni, da se je že zavedala, da ministrstva ne more več voditi. "Ne moreš biti šest mesecev tiho, saj očitno ni zdravo, da tiščiš v sebi stvari, da jih šest mesecev ne zaupaš nikomur, niti najožjim sodelavcem, ker se potem očitno zlomiš."

Poslanca SDS Žana Mahniča je zanimal odnos premierja z Milošem Njegoslavom Milovićem, naj bi sodeloval pri organizaciji varnostne službe. Mahnič ga je označil za kriminalca in se vprašal, zakaj ga je Golob nastavil za vodjo svojega varovanja.  

"Pravico se imam posvetovati s komer koli"

Golob je spomnil je, da je Milović bil sedem let vodja službe varovanja pri Drnovšku. 
"Vso pravico imam za mnenje vprašati kogarkoli. Vprašal sem ga, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene, ali kot sedaj ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse. Zato smo se skupaj z MNZ odločili za novo uredbo glede mojega varovanja in varovanje prenesli na generalni sekretariat vlade," je odgovoril Golob. Povedal je, da je uredbo pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnarjeve, pri čemer jih, preden je bila sprejeta, ni nihče opozoril, da bo z njo karkoli narobe.
V odgovoru poslancu Svobode Martinu Premku je dodatno pojasnil, da je bila ob uredbi, s katero se je na generalni sekretariat prenesla pravica in dolžnost varovanja predsednika vlade, pripravljena še uredba o varovanju predsednika vlade. To pa je pripravil generalni sekretariat vlade.

Golob je bil zgrožen, ko se je v medijih pojavila fotografija njegovega mladoletnega sina, ki je z njim potoval na prvi poti v Bruselj. "Takrat sem vedel, da so nasveti o tem, da naj si stvari organiziram drugače, nekaj, kar je nujno. Varnostniki z vami prebijejo 24 ur na dan in zaupanje med vami in njim mora biti popolno. Hvala bogu, da je bilo popolno v preteklosti. Tudi varnostniki ne morejo opravljati svojega dela, če ni zaupanja," je povedal Golob. 

Mahnič premierju očital, da laže

Mahnič je premierju očital, da laže. Prebral je poročilo, v katerem v. d. direktorja Policije navaja, da mu je Milanović dejal, da je vodja varnosti. "Iz vseh papirjev je jasno, kdo vodi varnostno službo," je dejal Golob in ponovil, da mu je Milanović svetoval kot zasebna oseba. "Iz vseh papirjev je jasno, kdo vodi varnostno službo," je dejal Golob. "Nihče ga ne plačuje. Jaz vem, da sklepate po sebi, ampak ne, ne počnemo tega. Lahko pa za mnenje vprašam nekoga, ki ima konkretno izkušnjo in vprašal sem nekoga, ki je sodeloval z Janezom Drnovškom," je dejal. 

Mahnič je opozoril, da premier ni pojasnil, zakaj je zahteval zamenjavo direktorja PU Nova Gorica. Poudaril je še, da ima danes lahko kdorkoli v roki telefon in lahko kadarkoli kogarkoli fotografira in da tega ne bo mogel preprečiti noben varnostnik. 

Politične pritiske zanikali

Iz urada predsednika vlade so po zaostritvi odnosov z ministrico Bobnar, ki ji je danes potekel mandat, sporočili, da pritiskov na policijo ni bilo. Kot podkrepitev te navedbe kasneje posredovali dopis namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.  

Komentarjev 36
  • Pepe007 08:35 15.december 2022.

    Depolitizacija ni to, da namesto enih političnih kadrov nastaviš svoje.

  • Boschtjan Zupanchich 00:15 15.december 2022.

    Ko sem že mislil, da ne bo hujšega, sem izvedel, da nam Miloše nastanja migrantiććičče po vsej Sloveniji !!! ! !!! A je narod res tako sam sebi škodoželjen, da mu je všeč takšno tujsko raznarodovanje ???

  • Avatar Leon
    Leon 19:11 14.december 2022.

    Mahnič je Miloviča označil za kriminalca s katerim sodeluje Golob ? Kako lahko Mahnič sodeluje s pravnomočno obsojenim kriminalcem ,ki je bil na Dobu ? SDS paraziti ne uporabljajo enakih vatlov za vse .