Slovenija
882 ogledov

Golob potrdil dobro vest za novomeški Revoz

Renault twingo Renault
Revoz uspešen pri kandidaturi za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga.

Premier Robert Golob je vest potrdil. "Za ta projekt smo si prizadevali veliko časa," je dejal v izjavi v Ljubljani. Podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje, bo v sredo v Novem mestu.

V Revozu so do nedavnega sestavljali Renaultove modele Clio, Twingo in električni Twingo, vendar so z izdelovanjem starega twinga in električnega twinga letos zaključili. Prihodnje poslovanje tovarne, v kateri so lani skupaj izdelali 60.881 vozil, je tako v veliki meri odvisno od odločitve Renaulta glede izdelave novega modela električnega twinga.

Da so bili v Revozu uspešni s kandidaturo za proizvodnjo prenovljene različice cenovno bolj dostopnega električnega twinga, je ob robu delovnega sestanka z vodstvom ministrstva za obrambo povedal Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za obrambo. Pozneje so novico potrdili tudi v Revozu.

Slovenija premagala ostale evropske lokacije

Projekt se je pripravljal skoraj leto dni, je povedal premier. "Rad bi se zahvalil tudi politiki v Franciji za njihovo generalno usmeritev, da bodo tovarne električnih avtomobilov locirali v Evropi in ne izven," je dodal.

To je namreč Revozovi lokaciji v Novem mestu po njegovih besedah na široko odprlo vrata, da je lahko kandidirala za projekt. "Sem lahko samo zadovoljen in ponosen, da je Slovenija premagala vse ostale evropske lokacije," je dejal.

V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta in kot je pred časom poročal Reuters, naj bi proizvodnja stekla leta 2026. Naložbo naj bi podprla tudi slovenska država, pri čemer pa ni znano, s kolikšnimi sredstvi in pod kakšnimi pogoji, pa je konec minulega tedna poročal Forbes Slovenija. Prav tako še niso znani vrednost naložbe in druge podrobnosti projekta.

"Čas je za novo smer"

Lani so v Revozu ustvarili 822,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, medtem ko so jih predlani 933,3 milijona evrov. Čisti dobiček se je ob tem podvojil s 4,7 milijona evrov na 9,4 milijona evrov. Odkar so junija letos zaključili s proizvodnjo starega modela twinga in električnega twinga, v novomeški tovarni sestavljajo le še clio 5.

Memorandum o soglasju bodo podpisali v sredo dopoldne. "Po več kot 50 letih proizvodnje Renaultovih vozil v tovarni v Novem mestu je zdaj čas za novo smer," so ob tem zapisali v Revozu. Na slovesnosti bodo navzoči tudi Golob, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner in predsednik uprave Revoza Jože Bele.

Renault twingo Avto Rešitev za Revoz, ta avto bodo sestavljali tam

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rogixl 17:05 22.julij 2024.

    Bravo vlada in bravo Golob. Tako se dela in lobira.