Slovenija
3025 ogledov

Golob: "Vsa Evropa nam zavida!"

Robert Golob DZ PrtSc
Poslanec NSi Janez Cigler Kralj je predsedniku vlade Robertu Golobu postavil poslansko vprašanje, ki izhaja iz zaupnega osnutka predloga poročila revizije v okviru katere je računsko sodišče preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa stavbe na Litijski.

Računsko sodišče naj bi ugotavljalo, da za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve za namene nakupa sodne stavbe ni bilo podlage in tudi, da ministrstvo za pravosodje pri pripravi proračuna za leto 2023 nakupa ni načrtovalo, zanj ni imelo zagotovljenih sredstev in investicijske dokumentacije, prav tako ni bilo celovitega ogleda prostorov in ponudb.

Poslanca SDS Rada Gladka pa je zanimalo, kdaj bo premier na odgovornost poklical ministra za finance in podpredsednika vlade Klemna Boštjančiča.

"Z nakupom te stavbe na Litijski je bilo marsikaj narobe!"

"Z nakupom te stavbe na Litijski je bilo marsikaj narobe, v zvezi s tem poteka obsežna policijska preiskava in verjamem, da bodo tisti, ki so delali kaj narobe, odgovarjali. Nakup te stavbe je imel politične posledice, to, kar me sprašujete, pa me sprašujete na temelju zaupnega poročila računskega sodišča in na podlagi svoje interpretacije. Verjamem, da bo ministrstvo za finance ustrezno pojasnilo, zakaj so bili postopki takrat tako izpeljani, kot so bili," odgovarja Golob.

"Nekdanja ministrica se je pustila zapeljati!"

Golob je prepričan, da se je nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan pri tej investiciji pustila zapeljati in žal mu je, da je do tega prišlo. "Zdaj potekajo razčiščevalni sestanki, dokler se zadeva ne razčisti, ostane zaupna, zakon o računskem sodišču tako pravi in zakona se bom držal," pravi Golob.

"Revizija računskega sodišča je za vašo vlado zelo obremenjujoča, pričakoval bi, da očitke računskega sodišča pojasnite državljankam in državljanom, saj ste za to odgovorni. Čakamo vas tudi že eno leto, da pridete pričat na različne komisije državnega zbora, a se pred njimi skrivate. Kaj boste storili, če se očitki izkažejo kot pravi," pa mu je odvrnil Cigler Kralj. 

Cigler Kralj se je obregnil tudi ob preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Ugotavlja, da bo zaradi "prevare" s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnicam treba izplačati 33,5 milijona evrov, zaradi česar so bili oškodovani tudi zavarovanci. Zanima ga, na kakšen način in kdaj bo vlada sprejela odgovornost za sporno in negospodarno porabo javnih financ v zvezi z omenjenimi zadevami in kaj bo storila, če se bodo očitki iz osnutka revizijskega poročila računskega sodišča potrdili.

Predsednik vlade je odgovarjal tudi na vprašanja glede smotrnosti nakupov računalnikov in vnovične interpelacije ministrice Emilije Stojmenove duh. Več tukaj. 

Golob: "Vsa Evropa nam zavida!"

Očitke je Golob zavrnil kot čiste neresnice. Spomnil je, da so zasebne zavarovalnice maja oziroma junija lani začele napovedovati podražitve za pet, deset ali celo več evrov, kar pa sta vlada in parlament zamejila. "Vsa Evropa nam zavida gospodarsko rast, stopnjo inflacije in stopnjo brezposelnosti ... Dajmo se torej raje pogovarjati o uspešnih zgodbah, zakaj je naše gospodarstvo tako uspešno v svetu? Gospodarstvo deluje najboljše kot kadarkoli, uspehi se kažejo tudi na drugih področjih, na primer v zdravstvu. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je bil prvi uspešni ukrep te vlade," je prepričan Golob.

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 24
  • andrija 04:18 09.julij 2024.

    vsa evropa nam zavida kakšni idioti smo slovenci,ki kar naprej nasedamo obljubam fanta od tine

  • Ender3 17:03 08.julij 2024.

    EU nam lahko zavida, da imamo oblast, vlada in nagaja pa nam najbolj kredibilna, povezovalna in poštena opozicijska stranka v lasti JJ. Ker gre očitno vse narobe je seveda samo oblast tista, ki je odgovorna, da gre vse narobe..

  • Kmodri_ 16:07 08.julij 2024.

    Holob, a ti malo haluciniraš? Samo vprašam....