Slovenija
3893 ogledov

Golob: "To je bila moja najlažja odločitev!"

Robert Golob v DZ
Predsednik vlade od poslancev pričakuje potrditev dveh novih ministrov, znano, kdo bo nasledil Emilijo Stojmenovo Duh.

Predsednik vlade Robert Golob je nagovoril poslance, ki bodo danes odločali o imenovanju Boruta Sajovica za obrambnega ministra in Vinka Logaja za ministra za vzgojo in izobraževanje. 

Namesto ministrice za digitalno izobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki je podala odstop zaradi domnevne zlorabe uporabe modre luči v tujini, bo  resor začasno – za največ tri mesece – vodil minister za finance Klemen Boštjančič. Pogovore s potencialnimi kandidati za vodenje resorja še opravlja,  je sporočil Golob.

Ministrsko mesto na obrambnem resorju se je izpraznilo po izvolitvi dotedanjega ministra Marjana Šarca za evropskega poslanca. Dosedanji minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pa je odstopil, ker se je, kot je povedal Golob, odločil za vrnitev "na svoje matično delovno mesto na pedagoški fakulteti v Kopru".

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ni se zaklepal v steklene gradove!"

Golob ocenjuje, da je Sajovic eden najbolj, če ne celo najbolj izkušen poslanec Svobode. "Zaradi tega je odločitev zanj kot ministra za obrambo ena najlažjih odločitev, kar sem jih kadarkoli sprejel," je povedal Golob. Nova vodja poslanske skupine Svobode bo Nataša Avšič Bogovič. 

Poudaril je, da je bil Sajovic aktiven tudi na lokalnem nivoju, kjer je deloval kot župan, predsednik krajevnih skupnosti, občinski svetnik in tudi dolgoletni veterinar. "Nikoli se ni zapiral v steklene gradove, bil je politik, ki je razumel glas ljudstva in glas terena, ker je tam tudi deloval celo svoje življenje," je dejal Golob. 

Ta dejavnik je po oceni Goloba pomemben, saj želijo obrambo, ki je bistveno več kot samo vojska, približati ljudem. Obramba bo po Golobovih besedah tista, ki bo nosilec investicij za graditev odpornosti na podnebno krizo.

"To je tisto, kar te naredi kot človeka bistveno boljšega!"

Vinko Logaj je začel kot učitelj in ravnatelj, vodil pa je tudi Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik, kjer se ukvarjajo tudi z otroci s posebnimi potrebami. "Dokler tega ne izkusiš, ne veš, kako izgleda, ko moraš pomagati tistemu, ki si dejansko ne more sam pomagati," je dejal premier, ki ima sam otroka s posebnimi potrebami. "To je tisto, kar te naredi kot človeka bistveno boljšega, zato ker se dejansko zaveš svojega osebnega poslanstva pri delu z dejansko ranljivimi, ne s tistimi, ki nočejo, ne s tistimi, ki ne najdejo poguma, ampak s tistimi, ki so že od rojstva zaznamovani, da so drugačni in da potrebujejo našo pomoč," je dejal Golob.

Vinko Logaj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot direktor zavoda za šolstvo je Logaj po Golobovih besedah izrazito prispeval k prenovi učnih načrtov in pri izvedbi prenove. S tem, ko bo Logaj, ki se je sicer vmes upokojil, prevzel mesto ministra, bo lahko tisto, kar je zastavil na zavodu za šolstvo, v prihodnjih letih pomagal tudi izpeljati prek ministrstva, meni Golob.

DZ bo po predstavitvi stališč poslanskih skupin in razpravi o listi ministrskih kandidatov odločal skupaj. "Verjamem, da boste listo v celoti podprli," je dejal Golob

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:24 07.oktober 2024.

    Če damo razpis za ministre direkt v ustanovo "za mentalno podhranjene in premaknjene" in vzamemo kogarkoli, bodo to boljši ministri kot lopovsko pijanska združba od prejšnje vlade...Ne mi torej jamrat kreteni podkleteni..

  • Plavi-mil 12:07 07.oktober 2024.

    O, BOG, kako debelo gledajo njegovi najbližji sodelavci, še oni mu ne verjamejo, še ena laž, tile pogledi povedo vse.

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 12:02 07.oktober 2024.

    seveda. gre za politika, ki poskrbi najprej zase.