Slovenija
1160 ogledov

Golobovim bo štrene mešala tudi Mojca Šetinc Pašek

Mojca Šetinc Pašek Anže Petkovšek Mojca Šetinc Pašek
Klemnu Grošlju se bo pridružila še ena odpadnica Svobode.

Tik pred zdajci, rok za oddajo list kandidatov za evropske volitve poteče jutri, se je za to, da sodeluje v volilni tekmi odločila tudi Mojca Šetinc Pašek, nekdanja poslanka Gibanja Svoboda, ki jo je stranka lani jeseni izključila. Šetinc Pašek je tako sprejela vabilo Klemna Grošlja, da tudi ona kandidira na listi stranke Zeleni Slovenije. 

"Leva sredina v Sloveniji potrebuje resno prenovo"

"Slovenija v evropskem parlamentu potrebuje kvalitetno kadrovsko ponudbo. Potrebuje izkušene ljudi in preverjene politike, takšne, ki poznajo modele delovanja skupne evropske politike in ki razumejo tveganja, pred katerimi se danes nahajajo Evropska unija in države članice. Ta tveganja so politična, socialna, okoljska in varnostna. Lista kandidatov za EU z dr. Klemnom Grošljem kot nosilcem po mojem mnenju ustreza tem  kriterijem in zna odgovoriti na te dileme," je v zapisala v sporočilu za javnost. "Prepričana sem, da leva sredina v Sloveniji nasploh potrebuje resno prenovo in vsebinsko alternativo. Trdno verjamem, da se z oblikovanjem te liste, ki odpira prostor za dialog, sodelovanje in povezovanje, ustvarjajo pogoji za nastanek takšne alternative."

volitve v evropski parlament 2019, Klemen Grošelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nosilec liste Zelenih Slovenije bo Klemen Grošelj, ki je bil sprva kandidat Gibanja Svoboda, ko pa je izvedel, da ga stranka namerava postaviti na osmo, verjetno neizvoljivo mesto, je od kandidature odstopil. Na listi je še en od "odpadnikov" Svobode, vodja postojnske porodnišnice Aleksander Merlo. Tudi Merlo je bil sprva kandidat Gibanja Svoboda, po tem, ko je to zavrnila Marta Kos, naj bi bil celo nosilec liste. A ko so se v stranki odločili, da na prvo mesto postavijo sedanjo poslanko Ireno Jovevo, je Merlo odstopil. 

Glasovi Svobode in SDS k Zelenim?

"Moja odločitev, da s svojim nastopom to kandidatno listo tudi aktivno podprem, izhaja iz mojih političnih prepričanj in moralnih vrednot, ki so ves čas enake - levo socialno liberalne," pravi Šetinc Pašek. Po oceni političnih analitikov bo stranka Zeleni Slovenije, ki jo sicer vodi nekdanji član SDS Andrej Čuš, na volitvah kradla glasove Gibanju Svoboda in tudi SDS. 

"Skupaj smo se zbrali tisti, ki delimo enake poglede in ki se zavedamo tveganj sedanjega časa, ko moramo ob razraščanju populizma radikalne evropske desnice z atributi neofašizma podpreti in zavarovati ključne stebre in dosežke demokracije," še dodaja Šetinc Pašek. 

manca košir | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

DVK pred dilemo

Zeleni Slovenije naj bi svojo kandidatno listo vložili jutri. Državna volilna komisija pa bo danes razpravljala o kandidatni listi stranke Vesna, ki je na čelo postavila Vladimirja Prebiliča. Na kandidatni listi je namreč tudi Manca Košir, ki pa se je 2. maja poslovila. Zakonodaja ne predvideva, kaj storiti v takšnem primeru. Več tukaj.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 13
  • Ender3 14:38 09.maj 2024.

    Ali kdo upa, da Paškova ne bo mešala štrene samozadostni opoziciji. Zanimivo bo spremljat s predpogojem, da bo visoka volilna udeležba..To je edini način, da se Janši ustavi apetite..

  • nostradamus 10:19 09.maj 2024.

    vse skupaj je le dokaz da je edino merilo denar in samo denar ne pa politicna ali strankarska pripadnost.

  • karantanc56 09:29 09.maj 2024.

    Edino kar je na tej listi koristnega je dr. MERLO. Podprimo ga.