Slovenija
5 ogledov

Google pri Applu našel tri luknje

Apple na Googlu. Reuters
Pri Googleu so javno osramotili Apple, potem ko so kar sami objavili tri varnostne luknje v OS X sistemu.

Google je lani zagnal projekt Zero, ki je za specializiran za iskanje pomanjkljivosti v programski opremi, zaradi česar bi imeli nepridipravi lahko dostop do računalnikov in drugih naprav uporabnikov. Strokovnjaki so znotraj projekta že pred časom odkrili, da ima Appleov operacijski sistem OS X tri velike pomanjkljivosti, od katerih se je morda katera pretihotapila tudi v najnovejšo različico sistema OS X Yosemite, poroča CNet.

Ugrabitelj mora sicer za izkoriščenje pomanjkljivosti imeti dostop do mac računalnika, če pa je ta pogoj izpolnjen, lahko povsem prevzame nadzor nad napravo. Vsako pomanjkljivost so strokovnjaki natančno dokazali. 

Ker so molčali, so se znašli na prangerju

Apple so Googlovi strokovnjaki že oktobra obvestili o svojem odkritju, a javnosti takrat niso obveščali. Apple pa se na informacije o luknjah v svojem sistemu ni odzval, zato so po preteku 90 dni pri Googleu javno objavili rezultate ugotovitev. 

Apple je odgovoril zgolj s splošno izjavo, da zaradi varovanja svojih strank ne razpravlja o morebitnih varnostnih zadevah, dokler niso povsem raziskane in popravljene. 

Projekt Zero je sicer v zadnjih tednih objavil najdbo varnostnih lukenj tudi pri Microsoftovih Windowsih. Tudi te še niso pokrpane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.