Slovenija
22 ogledov

Gorki bo občina vodila sama

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Kranj. Revizijska komisija zadržala vodenje projekta Gorki, 2. faza.

Državna revizijska komisija je ugodila predlogu o zadržanju vodenja programa Gorki, 2. faza.

Predlog za revizijo postopka izbire izvajalca za vodenje enega od največjih projektov v zgodovini občine na splošno je novembra vložilo podjetje Lokainženiring.

Spremembe v postopku

Kranjski mestni svet je maja sprejel sklep, po katerem naj bi izvedbo programa Gorki, ki predvideva gradnjo nove čistilne naprave in kanalizacije, zaupali zunanjemu, na podlagi javnega razpisa izbranemu izvajalcu.

Občina potem razpisa ni objavila, temveč so svetniki oktobra sprejeli nov sklep, po katerem so izvedbo mimo razpisa na podlagi mnenja ministrstva za finance zaupali novoustanovljenemu državnemu podjetju DRI.

“Postopek je bil peljan povsem mimo zakona o javnem naročanju, DRI pa ne izpolnjuje pogojev za direktno pogodbo, ker ni v lasti občine,” je pritožbo pojasnil Srečko Barbič, direktor Lokainženiringa. Ob tem je spomnil, da so za projekt Gorki predvidena evropska sredstva.

“Prva stvar, ki Bruselj zanima, je, ali je bila konkurenca omejena. Tu je nedvoumno bila,” meni prepričan, da se je državna revizijska komisija odločila pravilno. “V nasprotnem zakona o javnem naročanju sploh ne bi več potrebovali, ampak bi občine izbirale izvajalce, kakor bi jim pač ustrezalo” svari.

Od občine pričakuje, da bo storila, k čemur jo je pozvala komisija. “V dveh mesecih mora nepravilnost odpraviti. Edina možnost je javni razpis,” je sklenil.

Kaj bo storila občina

Podžupan Bojan Homan se ne strinja, da je mestna uprava z zapletom zapravila dragoceni čas. Junija pričakuje odločbo o dodelitvi evropskih sredstev, septembra pa naj bi zaorali prvi stroji.

Zaplet bo občina rešila tako, da bo projekt vodila sama, s svojim javnim podjetjem Komunalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.