Slovenija
22 ogledov

Gorki je spet zaživel

Župani Miro Kozelj (z desne), Ivan Štular in Damijan Perne so skupno vlogo za čr Žurnal24 main
Kranj. Vloga treh občin za črpanje evropskih sredstev za nadgradnjo čistilne naprave in kanalizacije.

V Kranju, Šenčurju in Naklem do naslednjega poletja pričakujejo odločbo o črpanju skoraj 30 milijonov evrov iz Kohezijskega sklada za projekte na področju komunalne infrastrukture. Danes bodo na ministrstvo za okolje oddali skupno vlogo.

Nabor projektov
Predmet vloge je nabor treh projektov, ki vključujejo nadgradnjo kranjske centralne čistilne naprave (CČN) in več kot 80 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja. Nanj bo priključenih skoraj deset tisoč prebivalcev. "Obstoječa CČN je stara četrt stoletja. Imamo težave z obratovanjem, zagotavljati pa moramo dodatna sredstva, da ne onesnažuje okolja," je dejal direktor kranjske komunale Aleksander Sašo Zupan.

Gradnja kanalizacije
Tri občine. Projekti so vredni 50 milijonov evrov, Kohezijski sklad naj bi prispeval 60 odstotkov. Izvajali naj bi se v obdobju 2011–2015. Vloga predvideva gradnjo fekalne kanalizacije v 14 krajih v občinah Kranj, Naklo in Šenčur.

Polni optimizma
Kranjski župan Damijan Perne je ob oddani vlogi manj zaskrbljen zaradi prihodnosti komunalne infrastrukture na tem območju, nakelski župan Ivan Štular pa vesel, da je projekt Gorki spet zaživel. Še pozimi so bili župani precej bolj zaskrbljeni. Bolj zadržan je bil šenčurski župan Miro Kozelj, ki je opozoril, da vloga rešuje severni del občine, medtem ko projekti južnega še vedno visijo v zraku.

Župani so priznali, da tudi tokrat nimajo zagotovil, da bodo pričakovana sredstva dobili; optimizem temelji predvsem na dejstvu, da sta tako vsebina projektov kot finančna vrednost z MO usklajeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.