Slovenija
14 ogledov

Grkom bomo dali še 1,5 milijarde

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poslanci so sprejeli predlog novele zakona o državnem poroštvu, ki predvideva dodatnih 1,5 milijarde evrov za Grčijo.

Predlog novele so podple poslanske skupine LDS, SD, Zares in DeSUS. Nepovezani poslanci so se odločili vsak po svoji presoji, v SDS pa ji niso nasprotovali, v SLS odgovornosti niso želeli prevzeli, v SNS pa predloga niso podprli.

Novela, ki jo je vlada v državni zbor vložila po nujnem postopku, v zakonsko podlago prenaša vsebino dogovora voditeljev članic območja evra z 21. julija, ko so med drugim potrdili 109 milijard evrov dodatne pomoči prezadolženi Grčiji iz javnih virov.

Z novelo bi se tako poroštvena obveznost Slovenije s sedanjih 2,073 milijarde evrov povečala na 3,664 milijarde evrov. Pri tem Slovenija daje poroštvo tudi za znesek pripadajočih obresti in stroškov.

Pred tednom dni je finančni minister Franc Križanič opozoril, da je zaradi širitve krize treba okrepiti zmogljivosti mehanizma. V SDS so v ponedeljek izpostavili, da bodo podpirali vsa razumna prizadevanja Evropske komisije in evropskih vlad za ohranitev stabilnosti evroskupine in trdnosti evra.

Mehanizem se bo po novem lahko sprožal tudi kot preventivni ukrep za preprečevanje resnih finančnih in dolžniških težav v območju evra in ne bo več le izhod v skrajni sili.

Služil bo lahko za pomoč državam pri dokapitalizaciji finančnih ustanov, lahko pa bo nastopal tudi na sekundarnem trgu državnih obveznic članic evrskega območja, da bi se tako preprečilo širjenje dolžniških težav.

Komentarjev 2
  • 1111 19:55 27.september 2011.

    daj bog se potopila Grčija in komplet EU!!

  • VERITA 13:57 27.september 2011.

    NOBENEGA POROŠTVA VEČ, ČE LAHKO, VLOŽIMO DENAR V PERSPEKTIVNA PODJETJA DOMA IN DVIGNIMO GOSPODARSKO RAST DOMA. KO BOMO V TOTALNEM GNOJU, NAM NIHČE VEČ NE BO MOGEL POMAGATI.SICER PA TAKO POMEMBNA ZADEVA, KI SE TIČE VSEH DRŽAVLJANOV SLOVENIJE, ...prikaži več NISO VEČ "TEKOČI POSLI".