Slovenija
77 ogledov

Gros drži jelena za roge

Nekdanji kranjski župan Vitomir Gros meni, da bi morala občina za obnovo Jelenov Žurnal24 main
Kranj. Obnova Jelenovega klanca stoji zaradi denacionalizacijskih upravičencev. Vitomir Gros naj bi zahteval desetkrat dražjo parcelo.

Kranj. Nekdanji kranjski župan Vitomir Gros zavrača kakršnokoli odgovornost za zamudo pri obnovi Jelenovega klanca. Zlasti je kritičen do namigovanj, da izsiljuje občino in se želi okoristiti.

Gradivo na seji
Na ogled.
Gradivo seje s predlogom zamenjave je na ogled na spletni strani Kranj.si pod rubriko Seje sveta Mestne občine Kranj in točko Premoženjske zadeve. V njej je predlog, da se pravnim naslednikom Marice in Demetra Majdiča v zameno za umik zahteve za denacionalizacijo dveh parcel v skupni izmeri 376 kvadratnih metrov dodeli zemljišča v skupni izmeri 5.740 kvadratnih metrov.

Kranjski župan Damijan Perne je v Kranjčanki nedavno zapisal, da konca obnove Jelenovega klanca še ni mogoče napovedati: “Razlog so zahteve dveh denacionalizacijskih upravičencev na parcelah, na katerih poteka cesta.” Opozoril je, da je mestni svet na svoji zadnji seji zavrnil dodelitev nadomestnih parcel, ker naj bi bile po ocenah občine vredne desetkrat več. “Ker mestni svet Grosovi zahtevi ni ugodil, z njegove strani pričakujemo tudi kakšno akcijo,” je dejal konec prejšnjega tedna.

Kaj pravi Gros
Nobene akcije ne načrtujem,” je odgovoril Gros. Pojasnil je, da občina njegovo soglasje potrebuje za obnovo Jelenovega klanca prek Majdičevih parcel, katerih uradni skrbnik je. Med drugim gre za klet nekdanje Bognarjeve hiše, ki je še vedno v družinski posesti. Pravi, da soglasje pogojuje bodisi z ustrezno zaščito kleti pred gradnjo bodisi s sporazumno menjavo za zemljišče na Majdičevem logu. Ob tem se nikakor ne strinja z oceno, da naj bi bilo omenjeno zemljišče vredno več.

“Menjava je enakovredna”
Gros trdi, da je menjava cenovno enakovredna, da je oboje ocenil občinski cenilec po enakih denacionalizacijskih merilih in da bosta pravzaprav izgubila kvečjemu denacionalizacijska upravičenca, saj bi jima moralo biti zemljišče na Majdičevem logu po denacionalizaciji nekoč vrnjeno.

Z zamenjavo bi se le izognili dolgotrajnim in zapletenim postopkom.
Vitomir Gros o motivu za zamenjavo zemljišč

Pernetova obljuba
Perne ni izključil možnosti, da se bo obnova Jelenovega klanca zavlekla, Gros pa pravi, da z občino ne bo več sodeloval, dokler se vprašanje kleti in obeh zemljišč ne bo rešilo. Pernetu zameri, da mu je obljubljal podporo pri sporazumni menjavi, potem pa svetnikom svetoval, naj glasujejo proti.

Kranjski župan je odgovoril, da to ne drži: “Seznanil sem jih z mnenjem pravne službe, da taka menjava ni zakonita, in jih pozval, naj glasujejo po svoji vesti.

Perne bo obiskal Grosa
Jaz naj kar nekaj dajem, občina pa nič. Devet let sem bil med drugim neplačan župan, zdaj pa naj poslušam take očitke,” je povedal Gros. Da misli resno, je občina že občutila, saj denimo prejšnji petek z ženo občini nista dala stavbne pravice za obnovo trdnjave Škrlovec. Perne namerava Grosa obiskati. Pravi, da že danes, z željo, da bi nastale razmere razčistila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.