Slovenija
24 ogledov

H1N1: letos bo podobno kot lani

Bolnik, ki je po okužbi z virusom pandemske gripe umrl v slovenjgraški bolnišnic Žurnal24 main
Virus. Prva letošnja žrtev virusa nove gripe. Strokovnjaki z IVZ: Panika je popolnoma nepotrebna.
Večina gripo preživi doma
K zdravniku. Gripo bo večina prebolela sama s počitkom in čaji. Če pa vročina ne pade v treh dneh, se povečuje, če se pridružijo težave z dihanjem, če majhen otrok noče piti in je pretirano zaspan in če se poslabša kronična bolezen, pa je treba k zdravniku, pravijo na IVZ.

Gripa. “Glede na to, da se virus pandemske gripe ni nič spremenil, bo letošnja sezona gripe – kar se že izkazuje – približno taka kot lani,” pravi Maja Sočan s centra za nalezljive bolezni inštituta za varovanje zdravja (IVZ). “Letos govorimo o običajni, ne več o pandemski sezoni, čeprav še vedno kroži pandemski virus – poleg sezonskega virusa influence B,” poudarja Sočanova. Lani je zaradi pandemske gripe pri nas umrlo 16 ljudi.

Prva žrtev letos
V noči na četrtek je v slovenjgraški bolnišnici zaradi posledic okužbe z virusom A H1N1 umrl starejši kronični bolnik. To je prvi primer smrti zaradi pandemske gripe v letošnji sezoni pri nas. “Vsaka smrt je tragičen dogodek, še bolj tragične so smrti, ki bi se dale preprečiti, ampak tu so tudi nalezljive bolezni, različna rakava obolenja, nenazadnje jih veliko umre v prometnih nesrečah, pa ostanejo popolnoma anonimni, zato podrobneje o bolniku, ki je ponoči umrl, ne želim govoriti,” je povedal Davorin Benko, predstojnik oddelka za interno medicino v bolnišnici Slovenj Gradec.

Nihče ne ve, kaj nas čaka, saj je zadeva lahko zelo nepredvidljiva in poteka v hudih kliničnih slikah.
Davorin Benko, predstojnik internega oddelka v Slovenj Gradcu

Kot vzrok, zakaj je na Koroškem odkritih primerov nove gripe več kot v drugih regijah, je navedel, da so vključeni v mrežo spremljevalnih ambulant IVZ in načrtno pri vseh, kjer obstaja kakršnikoli sum, rutinsko vzamejo brise. “Več ko teh zadev iščeš, več jih imaš potrjenih,” pravi Benko. S prvimi bolniki so se srečali okoli božiča, trenutno pa se v Slovenj Gradcu zdravi osem bolnikov s sumom ali potrjenim sumom na pandemsko gripo. “Bolniki so različnih starosti, večinoma gre za paciente srednjih let in starejše,” so pojasnili. Pri drugih bolnikih zdravstvenih zapletov ni bilo.

Obolevnost narašča
V ljubljanskem kliničnem centru je bilo danes hospitaliziranih 13 ljudi s pandemsko gripo, vsi pa imajo tudi spremljajoče kronične bolezni. V jeseniški bolnišnici je bil včeraj na zdravljenju 59-letni pacient s pandemsko gripo in pridruženo kronično boleznijo, njegovo zdravstveno stanje je stabilno. V ptujski, šempetrski in izolski bolnišnici bolnikov s pandemsko gripo v tej sezoni še niso imeli. Na IVZ ocenjujejo, da je bila do zdaj gripa potrjena pri približno 30 hospitaliziranih bolnikih, del pa jih pa je že doma. “Intenziteta in razširjenost gripe, predvsem pandemske gripe in virusa influence B, se povečujeta,” pravi Sočanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.